Yurttaşlar 'açılım'ı desteklemiyor

AKAM'ın, Marmara Bölgesi'ndeki 11 il de 2 bin 114 kişi üzerinde yaptığı araştırmada, yurttaşların büyük kısmının "Demokratik Açılımı" desteklemedikleri ortaya çıktı.

Yurttaşlar 'açılım'ı desteklemiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2009 - 07:17

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM), Marmara Bölgesi'nde 11 ilde 2 bin 114 kişi üzerinde yaptığı araştırmada, yurttaşların yüzde 69'unun "Demokratik Açılımı" desteklemedikleri ortaya çıktı. Katılımcılardan yüzde 83.5'i ise AKP'nin açılım sürecini "doğru yönetemediği" görüşünde birleşiyor.

Araştırmaya göre, yurttaşların yüzde 78.6'sı da "Sizce demokratik açılım sürecinde, Türklerle Kürtler birbirine yakınlaştı mı uzaklaştı mı?" sorusuna, "uzaklaştı" yanıtını veriyor. Katılımcıların yüzde 45.5'i de AKP iktidarı döneminde dini cemaat ve grupların halk üzerindeki etkisinin arttığına inanıyor. Yurttaşların büyük kısmı "Sizce AKP ekonomi yönetiminde başarılımı?" sorusuna "hayır" yanıtında birleşiyor.

AKAM'ın, Türkiye'nin gündemine ilişkin, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Yalova'da 2 bin 114 kişi üzerinde yaptığı araştırmada şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, "Demokratik Açılım" projesinin sonucunda terörün biteceğine "inanmayanların" oranı yüzde 70.3 iken, buna "inananların" oranı ise yüzde 29.7 olarak gözleniyor. Araştırmaya göre, "Demokratik Açılım' sürecinde bölgenizde Türk ve Kürt milliyetçilerinin sayısı ne yönde değişti?" sorusuna "arttı" yanıtını verenlerin oranı yaklaşık yüzde 70 olarak gerçekleiyor.

"Sizce Türk Silahlı Kuvvetleri Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde bir engel midir?" sorusuna yurttaşların yüzde 73.1'i "hayır" yanıtını veriyor. Araştırmada, "TSK'nın sürekli olarak darbe planları yaptığına inanıyor musunuz?" sorusuna ise "inanmıyorum" diyenler yüzde 72.2 iken, buna "inanların" oranı yüzde 27.8 olarak gözleniyor.
 

"Süreç, Türkleri ve Kürtleri uzaklaştırıyor"

Bölgede yaşayanlar "Demokratik Açılım" sürecinde Kürt ve Türklerin bir birinden uzaklaştığını düşünüyor. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 78.6'sı "Demokratik Açılım" sürecinin Türkleri ve Kürtleri birbirinden uzaklaştırdığını ifade ediyor. Yurttaşların yüzde 53.5'i, "Demokratik açılım sürecinde bölgenizde Türk ırkçılığını savunanların sayısı ne yönde değişti?" sorusuna "arttı" yanıtını veriyor. Değişmediğini savunanlar ise yüzde 36.8.
 

"Laikliğe karşı mahalle baskısı arttı"

Araştırma sonuçlarına göre, "dindarların" sayısının artığını söyleyenler çoğunlukta iken AKP döneminde "dindarlara" karşı mahalle baskısının arttığını düşünenlerin oranı ise düşük oranlarda. Buna göre, "AKP döneminde çevrenizdeki dindarların sayısı ne yönde değişti?" sorusuna katılımcıların yüzde 48.6'sı "arttı" derken, 38.2'si ise "değişmediğini" vurguluyor.
"Sizce AKP iktidarı döneminde dindarlara karşı mahalle baskısı ne yönde değişti?" sorusuna ise yurttaşların yüzde 54'8'i "azaldığını" ifade ediyor.

Öte yandan, "Sizce AKP iktidarı döneminde laiklere karşı mahalle baskısı ne yönde değişti?" sorusuna da katılımcıların yüzde 47.1'i "arttığını" savunuyor. Yüzde 36.3'ü de "değişmediğini" belirtiyor. Katılımcıların yüzde 45.5'i de AKP iktidarı döneminde dini cemaat ve grupların halk üzerindeki etkisinin arttığına inanıyor.
 

"AKP iktidarında ekonomi geriledi"

Araştırmaya göre, yurttaşların yüzde 41'i AKP iktidarında bölge ekonomisini "olumsuz" yönde etkilendiğini savunuyor. "Değişmedi" diyenler ise 30.6. Katılımcıların yüzde 68.8'i "Sizce AKP ekonomi yönetiminde başarılı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını veriyor. "AKP döneminde bölgenizde devlet yardımına muhtaç olarak geçimini sağlayanların oranı ne yönde değişti?" sorusuna ise yurttaşlardan yüzde 51.2'si "arttı", 16.3'ü "azaldı" ve 32.5'de "değişmedi" yanıtını veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler