Yüzyılın takasında anlaşma sağlandı!

İsrail ve Hamas, Hamas'ın beş yıldır rehin tuttuğu İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması konusunda uzlaştı.

Yayınlanma: 12.10.2011 - 07:37
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Hamas'la yapılan çetin müzakerelerin ardından anlaşma sağlandığını ve Şalit'in 'bir kaç gün gün içinde' ailesiyle birlikte olacağını söyledi.

Şalit, 2006 yılında Hamas'ın düzenlediği bir baskında kaçırılmıştı.

Hamas ise Gazze sokaklarında onbinlerce kişinin anlaşmayı kutladığını açıkladı.

Hamas lideri Halid Meşal de televizyondan yaptığı açıklamada, anlaşmanın Filistin halkı için bir zafer olduğunu söyledi.

Meşal, İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinliler serbest bırakılana dek çalışma sözü verdi.

Kudüs'teki BBC Muhabiri Jon Donnison, Şalit'in ve İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinlinin ailelerinin, yakınları evlerine dönene dek bir anlaşma olduğuna inanmayacağını söylüyor.

Hamas'la görüşmelere katılan bir İsrailli yetkili Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bin Filistinli mahkumun iki aşamada serbest bırakılacağını belirtti.

Yetkili, Şalit karşılığında ilk olarak 450, daha sonra da 550 mahkumun bırakılacağını söyledi.
 

Barguti ve Sedat

Tahliye edilecek isimler arasında el Fetih'in önde gelen isimlerinden Mervan Barguti'nin olabileceğine ilişkin söylentiler var.

Fransız Haber Ajansı, Filistinli kaynaklara atfen, Barguti'yle birlikte Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin önde gelen isimlerinden Ahmet Sedat'ın da adının serbest bırakılacaklar listesinde olduğunu duyurdu.

Ancak bu iddialar resmen doğrulanmış değil.

İsrail hapishanelerindeki 5 bin mahkum ağır suçlardan hüküm giymiş durumda. Diğerleriyse herhangi bir suç yöneltilmeden tutuluyor.

Şalit'in serbest bırakılması için yapılan dolaylı görüşmeler Mısır ve Almanya'nın arabuluculuğunda yürütülüyordu.

Hamas, 2009'da Şalit'in bir videosunu yayımlamıştı. Şalit bu videoda Başbakan Netanyahu'ya serbest bırakılması için elinden geleni yapması çağrısında bulunuyordu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler