"Zahter" bitkisini koruma çalışmaları
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, kekiğe benzerliği ile bilinen "zahter" bitkisinin korunması ve sürdürebilir şekilde kullanımı konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kilis'te yaygın olarak tüketilen zahter bitkisinin dağlarda doğal ortamda yetiştiğini belirtti.
Zahterin kentte tedavi amaçlı kullanılan 67 çeşit şifalı bitki türünden biri olduğunu hatırlatan Şekeroğlu, bu bitkinin korunması amacıyla İspanya, Litvanya ve Portekiz'deki katılımcı üniversitelerle Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Kültür Dairesi Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında ortak proje hazırladıklarını hatırlattı.
Ekonomik değeri olan bitkilerin korunması gerektiğine dikkati çeken Şekeroğlu, şunları kaydetti:
"Aynı zamanda bu bitkiyi kültüre alma çalışmaları da yapıyoruz. Böylece doğal ortamdaki bitkiyle kültür ortamda yetiştireceğimiz zahter arasındaki farklılıkları ortaya koyacağız. Şu anda proje ortaklarımızla ciddi bir şekilde bu konuya hazırlanıyoruz. Ayrıca çalışma Avrupa'da örnek kabul edildi. Karşılıklı bilgi alışverişiyle yabani bitkilerin korunması, sürdürebilirliği, hasadı ve kullanımı konusunda çevremizi bilgilendiriyoruz."
Kısa süre önce yaklaşık 100 kişilik gruba zahterin doğal ortamda ne şekilde toplanması gerektiğini anlattıklarını ifade eden Şekeroğlu, saha çalışmasında insanların bitkilerini yok edercesine kökleriyle topladıklarını gözlemlediklerini aktardı.
Şekeroğlu, zahterin toplanması konusunda eğitim verdiklerini ve broşür hazırlayarak bunu halka dağıttıklarını anlattı.
Türkiye'de yaklaşık 40-45 civarında kekik olarak bilinen farklı bitkinin bulunduğunu, zahterin de bunlardan biri olduğunu vurgulayan Şekeroğlu, "Bu bitki, bölgemizdeki kültürün bir parçası ve Kilis'in dağlarında doğal olarak yetişiyor. Zahter bitkisi hastalıkların tedavisinde ve yöresel yemeklerde kullanılıyor" diye konuştu.
Şekeroğlu, zahter doğru tüketildiğinde vücutta direnci artırarak birçok hastalıklara karşı koruyucu etki yaptığını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke