'Zamanı gelir, fırsat penceresi kapanır'

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile düzenledikleri basın toplantısında, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunların çözümü için iyi bir ortam bulunduğunu belirterek, "İlişkilerin hızla normalleşmesi için tarafların fırsat penceresi açıkken elini çabuk tutması gerekiyor. Zamanı gelir kapanabilir de" dedi. Bağdat'ta yapılan üçlü komisyon toplantısıyla ilgili de konuşan Babacan, PKK'nin bir terör örgütü olduğunun teyit edildiğini belirtti.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 17:33
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile düzenledikleri basın toplantısında, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısı için İstanbul'a gelecek olan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'la Pazartesi akşamı bir araya geleceğini söyledi. Ziyarette hangi konuların görüşüleceğine ilişkin bir soru üzerine, Babacan, "Diyalog sürecindeki amacımız tam normalizasyon. Ancak o noktaya ulaşmak için kuşkusuz karşılıklı adımlar atılması gerekiyor" dedi. En son Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Moskova'da bir araya geldiklerini hatırlatan Babacan, toplantının sonuçlarının olumlu olduğunu öğrendiklerini belirtti. Mevcut olumlu havanın vakit geçirilmeden çözüme yönelik adımlarla değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Babacan, şunları söyledi: "Bölgede sorunların çözülmesi için yeni bir iklim var. Bu, önemli bir fırsat penceresi. Ancak bu fırsat penceresinin ben iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sık sık söylediğim gibi, pencereler açılır, ama zamanı gelir, kapanabilir de. Dolayısıyla bu fırsat penceresi açık iken, hem Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin hızla normalleşmesi için tüm tarafların ellerini çabuk tutmaları gerektiğini düşünüyorum."

Bağdat'ta yapılan üçlü toplantıya ilişkin sorular üzerine ise Babacan, Ankara'da bulunan El Hekim ile bugün görüşeceğini ve bu konuların ele alınacağını söyledi. Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlığındaki heyetin dün Bağdat'ta katıldığı toplantıyla ilgili olarak da, “PKK'ya karşı ortak mücadelemiz söz konusu. ABD ile beraber yürüttüğümüz çalışmalara Irak'ın da dahil edilmesinden daha doğal bir şey olamaz” diye konuştu.

Yeni kurulan üçlü mekanizmanın daha öncekilerle karıştırılmamasını isteyen Babacan, "Dünkü toplantıda üç tarafında askeri yetkililer ve ilgili kuruluşlar temsil edildi. PKK'nın bir terör örgütü olduğu teyit edildi. Bu toplantıların iki ayda bir tekrar etmesi alt komitelerle çalışmanın da günlük bazda sürdürülmesi kararı alındı” dedi.

Babacan, bundan sonra Iraklı yetkililerin terörle mücadeleye daha yoğun olarak katılacağını belirtti. Babacan, Bağdat'taki müzakereleri yürüten Türk heyetinin sonuçtan son derece memnun olduğunu da sözlerine ekledi. Romanya Dışişleri Bakanı Comanescue da konuşmasında Türkiye'nin AB sürecine değinerek, "Türkiye AB yolundadır" diye konuştu.

Romanya'nın Türkiye'yi AB sürecinde desteklediğini ifade eden Comanescue, Türkiye'nin üyeliğinin sadece Türkiye açısından değil, AB açısından da katkı sağlayacağını ve bunun son derece önemli olacağını kaydetti. Comenescu Babacan'la görüşmesinin “kişisel kimyaların uyuşması ve diplomatik tecrübe” dikkate alındığında son derece olumlu geçtiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler