Zamdan emekliler memnun değil
Emekliler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik açıkladığı maaş artışlarından memnun kalmadı.
Oransal olarak düşük maaşlarına yüzde 24 zam yapılmasının kendileri açısından bir iyileştirme sayılmayacağını belirten emekli temsilcileri, açıklanan rakamların açlık sınırının altında olduğuna dikkat çektiler.
Emekli temsilcileri ne diyor?
Emekli Sendikalarının tepkileri şöyle: DİSK'e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, açıklanan rakamların açlık sınırının altında olduğunu belirterek, emeklilerin yüzde 75'inin 31 Aralık itibariyle açlık sınırının altında yaşadığını savundu.
Beysülen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oransal olarak yüzde 20 ya da 24 olması emekli maaşları açısından çok büyük bir iyileştirme değildir. Emekli maaşları zaten çok düşük, 500 TL alan bir insana 101 TL vermek, 601 TL olması demektir. Bu da 800 TL olan açlık sınırının altında yaşamaya devam etmek anlamına gelir. Yapılması gereken Türkiye'nin geçim koşulları dikkate alınarak, emeklilerin yaşam standardını düzeltecek, rakamlar belirlenmesi ve emekli maaşlarının intibakının karşılanmasıydı. Hükümet oyalama yapıyor, Başbakan Erdoğan 'ahde vefayı yerine getirdik' dedi. Ahde vefa bu değildir, ahde vefa emeklilerin insanca yaşamasını sağlamaktır."
Emekli-Sen Genel Başkanı Beysülen, Başbakan Erdoğan'ın önce emeklilerin aylıklarının açlık sınırının altında olduğunu görerek bir düzenleme yapmasını istedi. Emekliler 'verirler, verecekler' beklentisinden kurtulması gerektiğini kaydeden Beysülen, yıllarca vergi verip, Sosyal Güvenlik kurumlarına prim ödediklerini ve bunun karşılığının bu olmadığını ileri sürdü.
"Beklentileri karşılamadı"
Kamu-Sen'e bağlı Türk-Emekli Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı rakamlara ilişkin olarak şunları kaydetti:
"600 TL alan birisine 60 TL zam hiçbir şey değildir. 400 küsur TL alan Bağ-kur'luya verilen zam hiçbir şey değildir. Bu insanların maaşlarına 250-300 TL zam verilecekti ki; bu insanlar biraz nefes alsınlar, bu parayla ev, aile geçindiriyorlar, çocuk okutuyorlar, kira veriyorlar. bunlarında göz önüne alınmasını istiyorduk. Son iki senedir de aylık 200 TL maaşlara zam verilsin diye söylüyorduk. 60 TL 100 TL arasında zam yapılıyor. Bu emeklinin her ay aldığı borcun 60 TL düşeceği anlamına gelir. Beklentileri karşılamadı."
"Artışlar maaşlara yansısın"
İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz, en düşük emekli aylığının 900 TL olmasını istediklerini kaydederek, beklentilerinin altında bir artış olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı artışların maaşlara yansıtılmasının çok önemli olduğunu söyleyen İMBED Başkanı Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstiyoruz ki; Başbakanın açıkladığı aynen maaşlara yansısın. Yarın birçok arkadaşımız hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bunun da sebebi kurumun bürokratlarıdır. Kurumlar kötü yönetildiği için batmıştır. Eğer kurum iyi yönetilse bakmayacaktı, bu sıkıntılar meydana gelmeyecekti. Başbakan iyi niyetle konuyu açıkladı. Ama bu açıklamanın aynısı maaşlara nasıl yansıyacaktır bu önemli, şablonu nasıl oturtacak, SSK içinde 70 çeşit emekli var, uygulamalar yanlış. Biz İntibak Yasası'nın uygulanmasına yönelik davayı açtığımız için bu zamlar geldi. Bu zammın ateşini İMBED olarak biz yaktık. Hayırlı olsun."
"Emekli sandığı emeklilerine de iyileştirme yapılsın"
Memur-Sen'e bağlı Emekli Bir -Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş ise artışların bekletileri karşılamadığını ifade ederek, emeklilerin insan onuruna yakışır bir yaşam standardı beklediğini dile getirdi. Emekli Bir-Sen Genel Başkanı Odabaş, Başbakan Erdoğan'ın, Emekli Sandığı emeklilerini unutarak, sadece işçi ve Bağ-Kur emeklilerini dikkate almasını düşündürücü olduğunu iddia etti. Odabaş sözlerine şöyle devam etti:
"Bu emekli sandığı emeklilerini üzmektedir. 2007 Temmuz'un da da MİT, emniyet mensubu emeklilerine 100 TL artış yapılırken, diğer kurumlardan emekli olan bizlere artış yapmayarak ayrımcılık hissi uyandırılmıştı. SSK emeklileri arasındaki uçurum Emekli Sandığı emeklileri arasında da vardır. Ballı börekli kurumlarda çalışanlar yani Merkez Bankası, TRT, Cumhubaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM , RTÜK, SPK bunlar çalışırken de emekli olunca da diğer kurumlarda çalışanlardan 2-3 katı maaş alırlar. SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşları az ama emekli sandığının en alt düzeyde tabi olanların maaşları az ve aynen onlar kadar mağdur. Bütçeye yük getirdiğine de inanmıyorum. Çünkü emekli, maaşını alıp çarşıya pazara çıkacak, piyasa hareketlenecek, yine hazineye dönecek. Bunu yurtdışına kaçıracaklardan, başka yerlerde yatırım yapacaklardan esirgesinler. Emekliye verilen hazineye geri döner, emekli sandığı emeklilerine yazık edilmiş, yanlış yapılmıştır. Protesto ediyorum. Emekli Sandığı emeklilerinin elinin tersiyle itildiğini görmek bizi üzüyor. Emekli Sandığı emeklilerine de iyileştirme yapılmasını istiyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'