Zayıflamak için aç kalmayın, lezzetten ödün vermeyin!

Aç kalmadan, doğru diyet programı ve egzersizle hem sağlıklı hem de formda olmak hayal değil. Bizde konunun uzmanlarıyla görüştük ve sizin için “Gurme diyet yapılabilir mi? Detoks nedir? Nasıl Yapılmalıdır? Nasıl spor yapmalıyız? ” gibi en çok merak edilen sorulara yanıt aradık.

Zayıflamak için aç kalmayın, lezzetten ödün vermeyin!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.06.2014 - 15:10

“Son 5 kilom kaldı onu da verirsem tamam!” mevsimine girmiş bulunuyoruz. Yazın gelmesiyle birlikte kışın yediğimiz tüm ağır ve yağlı yiyecekleri bir kenara bırakıp, bir an önce kilo verme derdine düştük yine. Bu konuyla ilgili hemen her kadının kendine göre bir sırrı ve reçetesi vardır mutlaka. Hava karardıktan sonra yemek yemeyenler, spora ağırlık verenler veya detoksla toksinlerden arınmaya çalışanlar. Neredeyse herkesin ortak amacı ise damak tadından ödün vermeden formda kalabilmek. Birçok kişi bunun mümkün olmadığını düşünse de uzmanlar olabileceğini söylüyor. Yani aç kalmadan, doğru diyet programı ve egzersizle hem sağlıklı hem de formda olmak hayal değil. Bizde konunun uzmanlarıyla görüştük ve sizin için “Gurme diyet yapılabilir mi? Detoks nedir? Nasıl Yapılmalıdır? Nasıl spor yapmalıyız? ” gibi en çok merak edilen sorulara yanıt aradık.

Detoks programları sıvı beslenme programları olarak tasarlanmış olup amacı vücudumuzun sindirim sistemini bir süreliğine de olsa dinlendirmek ve sindirim için harcadığı enerjiyi, sıvı beslenme yapılacağı ve sindirim çalışmayacağı için diğer organ ve dokuların tamir edilmesi için harcamaktır. Kulağa karmaşık ve zor gelse de yapılışı o kadar da zor değil. Zira herkesin yılda 2 kez tekrarlaması gereken bir program. Detoks'un tüm bilinmeyenlerini ve nasıl yapılacağına dair sorularımızı Sevilay Öztürk'e yöneltiyoruz...

- Özellikle bahar aylarında herkesin ağzında bir detoks kelimesi dolaşır. Detoks tam olarak nedir ve nasıl yapılır bahseder misiniz biraz?

Detoks, toksinlerden arınma programıdır. Vücudumuz yıllar içerisinde soluduğumuz havadan, içtiğimiz sudan, aldığımız ilaçlar ve anestezilerden, kullandığımız kişisel temizlik malzemeleri ve deterjanlardan, işlenmiş ve paketlenmiş, katkı maddeleriyle dolu her türlü gıdalardan toksinler biriktirmeye başlar.

Özellikle yoğun tempoda şehir hayatında çalışan bizler, evde sağlıklı beslenmeye vakit ayırmak yerine marketten aldığımız konserve ve hazır gıdalarla besleniyoruz. Raf ömrünü uzatması amacıyla katkı maddeleriyle zehirlenen bu gıdalar bir süre sonra vücudumuzda atık maddeler olarak yığılmaya başlıyor. Sağlıksız beslenme tarzı, hareketsiz yaşam, aşırı yorgunluk, düzensiz uyku ve az su tüketimi gibi sebepler sindirim sistemimizin de normal sürecinde çalışmasını engellemeye başlıyor.

Kanın toksinlerle kirlenmeye başlaması sonucunda ise bağışıklık sistemi düşmeye başlıyor. Sabahları yataktan yorgun kalkma başlıyoruz. Gün içerisinde enerji seviyesinde dalgalanmalar, uykusuzluk, baş ağrısı, sinirlilik, depresyon, eklem ağrıları, değişken ruhsal yapı, dolaşım bozukluğu hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlarla yüzleşmeye başlıyoruz.

- Peki, nasıl bir yol izlemeliyiz bu programı uygularken?

Detoks programı sırasında 4-7 gün arasında sıvı beslenme ve kolon temizliği ile (lavman da diyebiliriz) vücudumuz toksinlerden arındırmalıyız. Bu durum enerji seviyemizin yükselmesine, daha dinç, sağlıklı, fazla toksinlerinden ve kilolarından arınmış hücreleri yenilenmiş bir beden ortaya çıkarılmasına yardım eder.

Detoks programlarında bir diğer önemli unsur ise SU’ dur. İçtiğimiz suyun kalitesi bu dönemde çok önemlidir. Ph oranı yüksek olan su(PH 10 ALKALİ SU) tüketildiğinde kan hücrelerine ulaşarak kanı oksijenlendirme özelliğine sahip olduğundan yağ yakımına katkıda bulunur. Anti –aging özelliklere sahip Ph 10 su, içmek özellikle detoks döneminde toksin atılımında ve hücre yenilenmesinde çok önemlidir.

 

Her yaşın detoksu ayrı

- Her yaştan insan detoks yapabilir mi, yaş sınırlaması var mı?

Aslında sağlığına önem veren,18 yaşından 80 yaşına kadar her birey detoks yapabilir. Sadece uygulayacağı detoks çeşidi kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, kilosuna ve yaşam tarzına göre değişimler gösterebilir.

Gelişme döneminde bir bireye uygulanacak bir detoks ile orta yaş bir bireye uygulanabilecek detoks farklı olacaktır. Örneğin yetişkinlerde sıvı içecekler, taze sebze suları ile detoks yapılabilirken, gelişme çağındaki kişilerde ya da belli bir yaşın üzerindekilerde taze sebze sularının yanında, günlük programa salatalar da dahil edilebilir.

- İdeal bir detoks programının olmazsa olmazları nelerdir?

Detoks aslında bedensel ve ruhsal bir arınma yolculuğudur.

Bu nedenle detoks programlarında kanımızda bulunan oksijen miktarı ne kadar fazlalaşırsa bizim için o kadar iyi sonuçlar alınır. Çünkü oksijen var olan en etkili antioksidandır. Tüm toksinler vücuttan atılmak için önce oksijenle birleşmelidir. Bu nedenle oksijen ve ozon tedavileri uygulatmak bu dönemde oldukça önemlidir.

- Detoks yaparken nasıl spor yapmalıyız?

Detoks sırasında vücut toksinlerden arındığı için, ağır sporları(spinning, koşu, ağırlık kaldırma vs.) tavsiye etmiyoruz. Spor sırasında kasların arasında laktik asit birikir ve bu da bir nevi toksin maddedir. Vücudumuzun toksin attığı bir dönemde ekstradan toksin almasını engellemek adına dolaşımı düzenleyen hafif tempo yürüyüşler ve yüzme tarzı sporları tavsiye ediyoruz.

 

Ne kadar canlı besin o kadar enerji

- Birçoğumuz özellikle mevsim geçişlerinde daha bitkin ve yorgun oluruz. Bahar yorgunluğuna iyi gelebilecek besinler nelerdir?

Vücudumuzun %80’inin sudan oluştuğunu düşünecek olursak, öncelikle mevsim değişikliklerinde, havaların ısınmasıyla beraber su ihtiyacımızda artmaya başlar.

Kişinin kilosuna göre her bireyin su ihtiyacı farklıdır. 20 kg’da 1 litre su tüketilmesi tavsiye edilir. Bu formülle kilonuz 20’ ye bölerek günlük kaç lt suya ihtiyacınız olduğunu rahatlıkla hesaplayabilirsiniz.

Yoğun egzersiz yapan kişilerin günlük su ihtiyacına ekstradan yarım yada bir litre daha su eklemelerini tavsiye ediyoruz.

Bol yeşillik tüketmek, taze sebze suları ile güne başlamak da metabolizmanızı hızlandıracak ve size enerji verecektir.

Hayvansal gıdalardan uzak durmak, sebze ve tahıl ağırlıklı beslenmek hem sindirim sisteminizi düzenleyecek, ödem atmanıza yardımcı olacak hem de fazla kilolarımızdan kurtulmamıza da katkı sağlayacaktır.

Ne kadar fazla canlı besin tüketirseniz o kadar enerjik ve sağlıklı olursunuz.

 

Bağışıklık güçlendirici içecek

3 yeşil elma

Ceviz büyüklüğünde taze zencefil

1 adet kabukları soyulmuş limon

Toksin atıcı içecek

2 Adet Salatalık

2-3 Sap Ispanak

2 Adet Kereviz Sapı

1 Adet kabuğu soyulmuş Limon

Yarım Yeşil Elma

Bu karışımları katı meyve sıkacağında sıkarak gün içerisinde bolca tüketebilirsiniz.

Size enerji verecek ve hücrelerinizi yenileyerek sindirim sisteminiz güçlendirecektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler