Zehir sorusu

Klorpirifos, sinir sisteminin işleyişine zarar veriyor. Bebek ve çocuklarda nöro-davranışsal gelişim bozucu etki yapıyor.

Yayınlanma: 27.05.2019 - 23:08
Abone Ol google-news

Klorpirifos tarımsal üretimde kullanılan bir tarım zehri, daha yaygın tanımı ile bir pestisit. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Avrupa Birliği’nin (AB) 2016 yılı ocak ayında tarımsal üretimde klorpirifos kullanılmasını büyük ölçüde yasaklayan bir karar aldığını ve aynı kararın ülkemizde de alındığını anımsatarak “Yasaklama ve piyasadan toplatma kararının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen bir zehirli kimyasal maddenin hâlâ yaygın biçimde kullanılmasına neden engel olunamamıştır? Çocuk sağlığı için çok zararlı olduğu yıllardır dile getirilen bir zehirli kimyasal maddeyi üç yıldır piyasadan toplama işini neden yapamamaktadır?” diyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Biçer, AB’nin 2016 yılı ocak ayında özellikle elma, armut, şeftali, sofralık üzüm, patates, biber, lahana olmak üzere gıda ürünlerinin büyük bir çoğunluğunda klorpirifos için maksimum kalıntı değerinin bir kilo üründe 0.01 miligramı aşmaması kuralını getirdiğini belirtti. Karaca, “Aynı karar ülkemizde de alındı” diye konuştu.

Stok var mı?
Karaca, “Türkiye’den AB ülkelerine 2019 yılı ocak ve mayıs ayları içinde ihraç edilen ama tarım zehri kalıntısı çıktığı için geri çevrilen her beş üründen birinin reddedilme gerekçesi nedir? İç piyasada tüketilen ürünlerde de klorpirifos kalıntısına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Klorpirifos meyve ve sebze ürünlerinde yaygın olarak neden hâlâ kullanılmaktadır? 2016 yılı haziran ayından sonra yapılan bayi denetimlerinde klorpirifos stoğuna ve satışına rastlanmış mıdır?” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler