Zengibar'da çatışmalar devam ediyor
Yemen'de 3 Haziran'da başkanlık sarayına düzenlenen saldırıda yaralanan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in Suudi Arabistan'a gitmesinden sonra ülkedeki siyasi durum belirsizliğini korurken, hükümetin El-Kaide militanlarının eline geçtiğini açıkladığı güneydeki Abyan bölgesi ve Zengibar kentinde çatışmalar devam ediyor.
Bölgeden kaçan emekli General Abdullah Fadıl ve görgü tanıkları ise hükümetin bu açıklamalarını yalanlıyor. Merkezi güneydeki Aden'de bulunan Sosyalist Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti ordusunda general olarak görev yaparken, 1994'te Güney Yemen'in Kuzey Yemen ile birleşmesinden sonra emekliye ayrılan emekli General Fadıl, Abyan bölgesi ve Zengibar kentinin El-Kaide militanlarının kontrolüne geçtiği haberlerinin, halk desteği iyice zayıflamış Salih yönetiminin uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek ve desteğini almak amacıyla başvurduğu bir plan olduğunu, yapılan resmi açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ileri sürdü.
'180 bin kişi evlerini terk etti'
Abyan bölgesi ve Zengibar'da 15 gündür sokak çatışmalarının ve hava saldırılarının devam ettiğini belirten Fadıl, 200 bin kişinin yaşadığı bölgenden 180 bine yakın kişinin evlerini terk ettiğini ifade etti. Zengibar ve çevresinde yüzlerce kişinin çatışmalarda hayatını kaybettiğini anlatan Fadıl şunları kaydetti: "İki hafta öncesine kadar sakin olan Abyan ve Zengibar'da güvenliğini sağlayan asker ve polisler, aniden bölgeyi silahları ve mühimmatlarıyla terk etmeye başladı. Boşta kalan silah ve mühimmatlar yönetim karşıtlarının eline geçti. Çoğunluğu eğitimsiz ve işsiz gençlerden oluşan bu kişiler başta Zengibar'da ve diğer kasaba ve köylerde silah zoruyla yağma ve gasp eylemlerine başladı. Bu isyancılara daha sonra Salih tarafından 2007 yılında kurulan özel birliklerin de kasıtlı olarak katılmasıyla isyan havası oluşturuldu, olaylar büyüdü ve hükümet güçleri havadan Zengibar'ı bombalamaya başladı."
İsyancılar arasına az sayıda radikal dinci veya El-Kaide militanının katılmış olabileceğini, bu kişilerin asla çoğunlukta olmadığını vurgulayan emekli general, Sana yönetiminin, "El-Kaide militanlarının bu isyanı çıkardığını ve kentin kontrolünü kısa sürede ellerine geçirdiğini, güvenlik güçlerinin ise kontrolü yeniden sağlamak amacıyla isyancılara karşı savaştığı haberini yaydığını" iddia etti.
Fadıl, tamamına yakını boşalmış bölgedeki köy ve kasabalar ile Zengibar kentinin sokaklarında çürümeye yüz tutmuş asker ve sivil cesetleri bulunduğunu, günlerdir kaldırılamayan cesetlerin kokusunun kenti sardığını sözlerine ekledi. Yemen ordusunda er olarak görev yapan 18 yaşındaki Halid Abdullah ise komutanlarının çatışmalardan kısa süre önce birliklerini dağıttığını, kendisinin de silahını bırakıp ailesiyle birlikte Aden'e kaçtığını söyledi. Abdullah, Zengibar'dan ayrılırken kentin tank ve top arabalarıyla kuşatıldığını, kentin kontrolünü elinde bulunduran isyancıların halkın bütün birikimlerine el koyduğunu, tarım arazilerini sulamak için kullanılan su motorları ve su borularının dahi sökülerek götürüldüğünü ifade etti.
'Çatışmalar hükümetin oyunu'
Hükümet güçlerinin bombardımanında ailesinden iki yakınını kaybeden Ali Ömer Kursi, Abyan bölgesindeki savaşın "hükümetin bir oyunu" olduğu görüşünde. İki ateş arasında kalan on binlerce kişinin can korkusuyla evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Kursi, geçimini çiftçilikle sağlayan ve geneli yoksul olan bölge halkından ancak 2 bin 500 kadar ailenin Aden'e geldiğini, petrol sıkıntısı ve maddi nedenlerle Aden'e gelemeyenlerin çevredeki dağlara sığındığını belirtti. Yoğun bombardıman ve çatışmaların olması nedeniyle bölgeye gözlemci ve yabancıların girişine izin verilmediğini söyleyen bir yetkili ise, Zengibar ve çevresinde 15 gündür elektrik, su ve iletişimin kesik olduğuna işaret etti.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Aden'e sığınan 10 binden fazla kişinin devlet okullarına yerleştirildiğini, mağdurların günlük ihtiyaçlarının zengin işadamları ve vakıflar tarafından karşılandığını kaydetti. Yemen Savunma Bakanlığından dün yapılan açıklamada, ayrılıkçı yapıdaki Abyan bölgesinde ordu ile El-Kaide militanları arasında devam eden çatışmalarda, 80 asker ile aralarında El-Kaide'nin yerel liderlerinin de bulunduğu 60 kadar militanın öldüğü bildirilmişti.
Akaryakıt karaborsada, gıda sevkiyatı yapılamıyor
Yemen'de ay başında Devlet Başkanlığına düzenlenen saldırı sonrası başkent Sana dahil, Taiz, Aden, Hudeyde ve İbb kentlerinde merkezi otoritenin iyice zayıfladığı görülürken, ülkenin tamamında 20 saati bulan elektrik kesintileri, susuzluk, karaborsaya düşen akaryakıt için kilometrelerce uzayan kuyruklar göze çarpıyor. Akaryakıt yetersizliği yüzünden gıda maddeleri sevkıyatının durma noktasına gelmesiyle, bazı bölgelerde kıtlık çekildiği ve gıda fiyatlarında anormal artışlar meydana geldiği ifade ediliyor. Ülkede ocak ayı sonunda başlayan, yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlik gibi nedenlerin tetiklediği yönetim karşıtı gösterilerde, bugüne kadar 400'den fazla kişi hayatını kaybetti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke