Zeybekci: Büyümede yüzde 4'ü göremeyebiliriz
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatı olumsuz etkileyen gelişmelerin önümüzdeki dönemde daha etkili olacağını, bu nedenle büyümede yüzde 4 hedefinin görülemeyebileceğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılının ilk yarısını değerlendirdiği basın toplantısında, "Geride bıraktığımız altı ayda ihracatımızı olumsuz yönde etkileme potansiyeli olan gelişmeler yaşadık ve bunların önümüzdeki dönemde de etkin olacağını görüyoruz" dedi ve ekledi: "Yıl sonunda büyümede yüzde 4 ve üzerini göremeyebiliriz. Ama büyümenin yapılan kötümser tahminlerden çok daha iyi olacağını öngörüyoruz. Bilindiği gibi iç talepte yaşanan gelişmeler Türkiye’nin büyüme oranını önemli ölçüde etkiliyor. Bu kapsamda tüketim ve yatırım harcamalarında yapılan girişimleri hepimiz çok yakından takip ediyor ve yeri geldikçe bu iç tüketimin/iç talebin daralmasıyla ilgili enflasyonla mücadelede iç talebi daraltarak mı yoksa arzı artırarak mı mücadele edilmesi gerektiği yönünde görüşlerimizi de hükümet politikalarımızın dâhilinde kalmak kaydıyla belirtiyoruz."
İTHALATIN AZALTILMASI İÇİN TEDBİRLER
Net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olmasını sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan Zeybekci, "Bugüne kadar Türkiye’de gereksiz ithalatın azaltılması ve Türkiye’deki üretimin canlandırılması ile ilgili tedbirler aldık, Şu anda çok önemli tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bununla ilgili çalışmalarımız sürecek" diye konuştu.
Dış ticaret açığında yaşanan iyileşme sürecinin ödeme dengelerini de etkilediğine işaret eden Zeybekci, "Bu sayede cari açığımız 2014 başından bu yana beklentilerin çok üzerinde bir azalma eğilimi yaşıyor. 2014 temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığımız 48.5 milyar dolar seviyesine geriledi" dedi.
'MEVCUT ÜRETİM İLE HEDEFLERE ULAŞAMAYIZ'
Türkiye'nin, mevcut üretim ve ihracat yapısıyla, 2023 hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını da vurgulayan Zeybekci, "Türkiye artık edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçmelidir. Türkiye bu hale, başkalarının enerji alışkanlıklarını, hammadde ihtiyaçlarını, tüketim alışkanlıkları ve benzerlerini belirleyip kontrol ettiği bir dünyada fason üretim yapan edilgen bir ekonomi olarak geldi" dedi ve şöyle devam etti;
'MUSTAFA KEMAL'İN MUASIR MEDENİYET İDEALİ'
"Ekonomi Bakanlığı olarak Hükümet programlarımız doğrultusunda ve 2023 hedeflerimiz gereğince ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırmaya, üretim ve yatırım için elverişli iş ortamını ve yatırım ortamını oluşturmayı sağlayıcı çabalarımızı sürdürüyoruz. Ancak Türkiye’nin hali hazırda içinde olduğu durumu bir başarı olarak görmüyoruz; asıl hedefimiz Gazi Mustafa Kemal’in muasır medeniyet seviyesine ulaşma idealini de daha ileriye taşıyacak bir hedeftir."
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!