Zorlu başlık "Mülkiyet" müzakereye açılacak

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmeleri sona erdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Hristofyas, "Yasama ve yargı erkine ilişkin çıkmazların çözümüyle ilgili konularda sonuca varmanın eşiğindeyiz" dedi. "Yönetim ve güç paylaşımı" başlığını kapatan liderler 28 Ocak'taki görüşmelerde "Mülkiyet" konusu hakkında görüşecekler.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 09:24
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri çerçevesinde bugün 16'ncısını yaptığı görüşme sona erdi.

Geçen 11 Eylül'de başlayan müzakerelerde ele almaya başladıkları "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ana başlığını 16. görüşmede tamamlayan liderler, 28 Ocak'ta "Mülkiyet" ana başlığını müzakere etmeye başlayacak.

Lefkoşa ara bölgede 2,5 saat süren görüşmenin ardından liderler açıklama yapmazken, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, "Pazartesi günkü görüşmede oluşan olumlu atmosferin ışığında bugünkü görüşmenin de olumlu geçtiğini ve iyi bir gelişme elde edildiğini, liderlerin 28 Ocak'ta yeniden bir araya gelerek, mülkiyet konusunu ele almaya başlayacaklarını" bildirdi.

Downer, 28 Ocak'a kadar ise liderlerin temsilcileri ile uzmanların bir araya gelerek, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altındaki bazı noktalarda son rötuşları yapacaklarını söyledi.

Liderlerin son iki görüşmede pozitif bir hava ve olumlu bir ivme yakaladıklarını ifade eden Downer, temkinli iyimserliğini koruduğunu belirtti.

Çözüm bulunması konusunda ortada irade olduğunu kaydederek, bu konunun zor olduğunu herkesin kabul etmesi gerektiğini söyleyen Downer, bazen iyi bazen kötü görüşmeler olduğunu, temkinli iyimserlik içinde olduğunu ifade etti.

"Bu yıl çözüm olur mu" sorusuna, "Zaman empoze etmek müzakerelere yardımcı olmayacak" karşılığını veren Downer, siyasi olarak hassas konular olduğunu ifade etti ve "Ama bir ivme yakalandı" dedi. Downer, başka bir soru üzerine, BM olarak buradaki görevlerinin yorum yapmak olmadığını kaydetti. Downer, liderlerin bugünkü görüşmede, normlar hiyerarşisi ve geçmiş anlaşmalar konusunu müzakere ettiğini de sözlerine ekledi.

 

Hristofyas: Yasama ve yargıda sonuca varma eşiğindeyiz

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak, "Yasama ve yargı erkine ilişkin çıkmazların çözümüyle ilgili konularda sonuca varmanın eşiğindeyiz" dedi.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la görüşmesinin ardından "Başkanlık Köşkü"ne dönüşünde yaptığı açıklamada, "Sayın Talat'la bugünkü görüşmemizde yasaların hiyerarşisi konusunda ileriye doğru iyi bir adım atıldı" diye konuştu.

 

Talat Ankara'da

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetiminin (TÜRKSOY) davetlisi olarak Ankara'ya geldi. Talat, Esenboğa Havaalanı'nda Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat başkanlığında heyetler arası görüşmeler yapıldı. Talat, Çankaya Köşkü'ne gelişinde Cumhurbaşkanı Gül tarafından törenle karşılandı. Daha sonra Gül ve Talat başkanlığında heyetler arası görüşmelere geçildi.

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetiminin (TÜRKSOY) davetlisi olarak Ankara'ya gelen Talat, bugün bir dizi görüşme yapacak. Talat'a TÜRKSOY tarafından yarın ''onur madalyası'' takdim edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler