Randevu bulamayan acile yükleniyor
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2023’te hastanelerin acil servislerine başvuru sayısı 150 milyonu aştı.
Sağlık Bakanı tarafından 2023’te acile 150 milyon başvuru yapıldığı açıklandı. Poliklinik sayıları açısından bakıldığında OECD ülkeleri arasında bir kişinin, bir yılda bir sağlık birimine başvuru oranı 10 olarak belirtildi. Bu oran, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü İktisadi İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında en yüksek oranlardan biri... Acil servise başvuru oranlarına bakıldığında dünyada nüfusundan daha fazla acile başvuran ülke bulunmuyor. Böylelikle Türkiye, hekime veya sağlık birimine başvuru oranında Avrupa'da birinci, acile başvuru oranında ise dünya birincisi. Ayrıca bakanlığın stratejik planına göre de 2023’te acil servislerde 8 saat üstünde hizmet bekleyen hasta oranı yüzde 4,2. Bu oran yaklaşık 6 milyona tekabül ediyor. Bakanlık 2025 planında ise mevcut hasta oranını 3.8'e düşürmeyi hedefliyor.
Bakanlık, hastanelerdeki yoğunluğu “acil servislerin gereksiz kullanımı” olarak yorumlasa da sağlık emekçileri, sağlık hizmetlerindeki yetersizliğe dikkat çekiyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “Bekleyen hastalar sağlık çalışanı ile karşı karşıya gelip sağlıkta şiddete zemin hazırlıyor. Bakanlık, acil serviste 8 saat üstü bekleyen hasta oranını düşüremiyor. Mesai saatinde poliklinik hizmetlerine erişim sorununu ve artan yoksulluğun yaratmış olduğu yoğunluk sorununu çözmesi gerekiyor” dedi.
'SAĞLIK EMEKÇİSİ SAYISI YETERSİZ'
Temel sorunun, yurttaşların poliklinik hizmetlerine ulaşamaması olduğunun altını çizen Yalçınkaya, “Bunun birinci nedeni; sağlık emekçisi sayısının yetersizliği ve bu sorunla bağlantılı randevu sorunu, ikincisi de artan yoksullaşma ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle tekrarlayan başvurular... Bu durum 112 Acil sağlık hizmetlerinin yükümü de artırmakta. Hastaneler, 112 tarafından getirilen hastaları kabul edemeyecek durumda” diye konuştu. Resmi Gazete’de sık sık özel hastanelerin avantajına yönelik düzenlemeler yayımlandığını anımsatan Yalçınkaya, “Bakan Koca, bu sorunu çözmek için özel sektörle yakın birisi olarak özel sektörün bu yükü almasını sağlamalı. Şehir merkezlerinde mantar gibi türeyen özel hastanelerin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden ayaktan başvurularının yüzde 5’i kadar hastayı ücretsiz bakma kararı alması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca Yalçınkaya, kamudaki hekim açığının da kapatılması gerektiğini vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!