Yerli üretim 'yapay damar' hayat kurtardı
Laboratuvarlarda geliştirilen ve üretim kampüsünde üretilen Türkiye’nin ilk yerli stent grefti, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde 63 yaşındaki bir hastaya başarılı bir şekilde uygulandı.
Hatay’da 63 yaşındaki bir hasta, ağrı, şişlik ve yürüme zorluğu gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu. Yapılan tomografik damar film görüntülemesi sonucunda, hastanın iki bacağının kasık bölgesinden böbrek atar damar (renal arter) seviyesinin hemen altına kadar tıkalı olduğu tespit edildi.
Uzm. Dr. Metin Onur Beyaz tarafından Leriche Sendromu teşhisi konularak hastanın tedavi altına alınması kararı verildi. Tedavi sürecinde Stent Greft ise teknolojisi kullanıldı. "Yapay damar" olarak bilinen Stent Greft, tıkalı damarların yeniden canlandırılmasını sağlamak için damar içine yerleştirildi.
Sonrasında Stena Çok Katmanlı Periferik Akım Çevirici Stent uygulaması yapılarak işlem başarılı bir şekilde tamamlandı.
Stent greft veya diğer adıyla "yapay damar", damarın içine yerleştirilerek tıkalı bölgenin genişletilmesi ve normal kan akışının yeniden sağlanması amacıyla kullanılıyor.
Stent Greft, damar içinde oluşan balonlaşmaları veya yaralanmaları tedavi etmek için özel olarak tasarlanmış bir tıbbi cihaz olarak ön plana çıkıyor. Bu cihaz, damarı destekleyerek doğru kan akışının yeniden sağlanmasına yardımcı oluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'