Aşure ne zaman yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? Aşurenin püf noktaları nelerdir? Aşure tarifi...

İçeriğinde ne olduğundan bağımsız olarak, aşure, hazırlayanlar için bir nostaljik gelenek. Türkiye ve farklı ülkelerde aşurenin çok çeşitli tarifleri var. Bu tariflerden birini sizler için derledik. Aşure ne zaman yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? Aşurenin püf noktaları nelerdir?Aşure tarifi...

Yayınlanma: 31.07.2022 - 12:27
Aşure ne zaman yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? Aşurenin püf noktaları nelerdir? Aşure tarifi...
Abone Ol google-news

Aşure kelimesi "onuncu" anlamına gelir. Bu tatlının geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Dağıtılmasıyla bilinen aşure, alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlar ve komşularla paylaşılır.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname kitabında "Aşure, Muharrem'in onuncu günü yapılması gereken bir aştır." der

AŞURE NE ZAMAN YAPILIR? 

Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü ya da Aşura Günü, 2022'de 8 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor.

AŞURE MALZEMELERİ NELERDİR?

Aşure malzemesi listesi en az 10 çeşitten oluşur; fakat siz gönlünüzden geçen, aşureye yakışan ek malzemeleri  ekleyebilirsiniz. 

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 200 gr kuru kayısı
  • 150 gr kuru incir
  • 150 gr kuru üzüm
  • 150 gr fındık
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1,5 su bardağı sıcak süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 fiske karabiber

AŞURE NASIL YAPILIR?

  1. İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
  2. Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.
  3. Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. 
  4. Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
  5. Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
  6. Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
  7. Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
  8. Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  9. Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
  10. Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
  11. Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.
  12. Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. 

AŞURE'NİN PÜF NOKTALARI

  • Aşurelik buğday, nohut ve kuru fasulyeyi ayrı kaplarda ıslatıp, suda en az 6-8 saat bekletin. (Hem pişmesi hem de hazmı için olmazsa olmaz)
  • Şekeri aşurenin pişmesine yakın koyun, şeker dibe çökerse yanar. Şeker koyduktan sonra sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
  • Aşurenin kıvamının çok koyu olmamasına dikkat edin. Bir süre bekledikten sonra iyice yoğunlaşıp çok koyu bir kıvam alabilir.
  • Aşureniz çok katı olursa bir miktar su ve şeker ilavesi ile tekrar kaynatabilirsiniz.

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler