'Ekler' hakkında bilinen çok az şeyden biri, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. İşte, evde mükemmel ekler yapımının tüm ayrıntıları...

EKLER MALZEMELERİ NELERDİR?
HAMURU İÇİN:
- 100 gr tereyağı veya margarin
- 10 gr şeker (bir tatlı kaşığı)
- 1 çimdik tuz
- 200 ml su
- 1 paket vanilya
- 125 gr un (1 su bardağından 1 parmak fazla)
- 4 adet yumurta,
KREMASI İÇİN:
- 800 ml süt
- 1 yumurtanın sarısı
- 115 gr şeker
- 70 gr un
- 50 gr nişasta
- 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1 küçük Türk kahvesi fincanı soğuk süt
- 1 poşet krem şanti
ÜZERİ İÇİN:
- 100 gram sütlü çikolata
- 100 gram bitter çikolata
- 25 gram beyaz çikolata
EKLER NASIL YAPILIR?
- Kreması için bir tencereye şeker, yumurta sarısı, süt, un ve nişastayı alın. Koyu bir muhallebi oluncaya kadar sürekli orta ateşte karıştırın.
- Pişen muhallebi sıcakken vanilya ve tereyağı eklenip yağ eriyinceye kadar tekrar karıştırın.
- Üzerine streç film örtüp, buzdolabına kaldırın.
- Daha sonra bir fincan soğuk sütle krem şantiyi katılaşana kadar çırpın.
- Tamamen soğumuş olan muhallebi de bir kez mikserle çırpılıp, ardından üzerine şanti ekleyin ve ikisini birlikte tekrardan çırpın.
- Hamuru için tencereye; su, tereyağı, tuz, şeker ve vanilyayı alın. Kaynayan suyun içerisine un boşaltılarak sürekli karıştırın Toparlanıp hamur halini aldığında yaklaşık 3-5 dakika daha ocakta karıştırın ve hamur soğumaya bırakın.
- Hamur soğuduğunda içerisine yumurtaları ekleyin ve mikserle karıştırın.
- Malzemler tamamen bütünleşip, yapışkan bir hamur halini aldığında hamur sıkma torbasına doldurun.
- Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye ince uzun şeritler halinde sıkın.
- Hamurları önceden ısıtılmış 180 derece (alt-üst) 40-45 dakika pişirin. (Bu süre sonunda fırının kapağını açmadan pişen hamurları yaklaşık 25-30 dakika sıcak fırının içerisinde bekletirseniz daha iyi sonuç alınırsınız. Hamurlar tamamen kendini çekmiş olur)
- Fırından çıkarılan ve soğumuş olan eklerleri yatay şekilde ortadan iki eşit parçaya kesin.
- Alt parçalara bol krema sıkın ve kapakları benmari usulü eritilmiş çikolataya bulanarak kremanın üzerine kapatın.
- Tüm eklerlere aynı işlem uygulandıktan sonra üzerlerine eritilmiş beyaz, sütlü veya bitter çikolata dökün.
EKLER KAÇ KALORİ?
1 adet orta büyüklükteki ekler pasta yaklaşık olarak 191 kaloriye denk gelmektedir.