Yahya Arıkan

Almanya'da çalışıyorum, nasıl emekli olurum?

16 Kasım 2008 Pazar

1985 yılından bu yana Almanyada diş hekimi olarak çalışıyorum. Alman yasalarına göre zamanı geldiğinde emekli olacağım. Ayrıca Türk yasalarına göre de emekli olabilir miyim? Koşulları (ödenmesi gerekli aylık prim tutarı, ödeme süresi, ilgili kurumu vb.) hakkında bilgi verebilir misiniz? Türk veya Alman vatandaşı olmak durumu etkiliyor mu?

İncelemem gereken ilgili yasa ve yasa maddelerini de belirtmenizi rica ediyorum. Y. Görgülü

18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının yurtdışında geçen ve belgelendirilen çalışma süreleri, bu çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ve yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin ilgili sosyal güvenlik kuruluşlarına prim, kesenek ve karşılık ödenmemiş olması ve istekleri halinde sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna göre yapılmaktadır. Bu yasayı incelemenizi tavsiye ederiz.

Türk vatandaşları yurtdışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini 3201 Sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna göre borçlanabiliyor.

Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının 5510 sayılı kanunun 82nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen prime esas asgari ve azami günlük kazanç (01.07.2008-31.12.2008 dönemi için asgari ücretle -aylık 638.70 YTL- ve asgari ücretin 6.5 katı -aylık 4.151.70 YTL- olarak belirlenmiştir) arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 32si olduğu belirlenmiştir.

Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanarak aylık tahsisi yapılabilmesi için yurda kesin dönülmüş olması, tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması ve borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması şartları aranacak.

 

SORU - CEVAP

Sorularınız için malicozum@ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek çevaplanacaktır.

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları