Tehlikeli Belirtiler

07 Nisan 2014 Pazartesi

Gerilimli bir hafta yaşadık. Bu yalnızca gerçekten ciddi kuşkular yaratan seçim sonuçları açısından değil, Twitter yasağının Anayasa Mahkemesi kararıyla kaldırılması sonrası Başbakan ve Adalet Bakanı’nın sözlerinin haber verdiği tehlike açısından da öyleydi. Buna 17 bin sayfayı bulan ve artık resmen var olmayan ama var olmayı bir şekilde sürdüren Ergenekon mahkemesinin “gerekçeli kararı”nın şaka gibi gerekçeleri eklendi.
AKP isterse 15 kez saydırır: Seçim sonuçlarından başlayalım; hâlâ kesin sonuçlar belli olmuş, ilan edilmiş değildir. Pek çok il ve ilçede belediye başkanlıkları itirazlar sonucu değişti. Ama üç ilginç yer dikkatleri daha fazla çekti. Bir oyla AKP’nin kazandığı ilan edilen Yalova Belediye Başkanlığı altı oyla CHP’ye geçti. Ankara’da durum hâlâ netleşmiş değil. Oylar yeniden sayılacak mı bilinmiyor. Ağrı’da ise iktidar partisi oyları 15 kez yeniden saydırmayı başardı. Bu belirsizlikler, kanıtlanmış usulsüzlükler ve seçim hileleri gazeteleri de yanılttı. Okurlarımızdan Cumhuriyet’e de eleştiriler geldi ve özellikle Ankara’da CHP’nin erken ilan edilmiş seçim zaferiyle kurulmuş manşet eleştiri konusu oldu. Okurlarımıza hak veriyoruz ama aynı zamanda Ankara’da seçim sonucunun bu satırların yazıldığı saatlere kadar hâlâ netleşmediğini de hatırlatma gereği duyuyoruz.
Milli bulunmayan karar! Diğer önemli gelişme: Uygulanmayan idare mahkemesi kararından sonra bu kez Anayasa Mahkemesi’nin Twitter yasağını kaldıran kararı iktidar partisinin hışmını üstüne çekti. Anayasa Mahkemesi kararını milli bulmadığını ve saygı duymadığını ilan eden Başbakan’dan sonra Adalet Bakanı da Anayasa Mahkemesi’ni kendisine çizilen sınırı aşmakla suçladı. Okurlarımızdan bu konu ile ilgili olarak gelen yorumlar ülkenin geleceği açısından duyulan kaygının arttığını gösterdi.
Olmayan mahkemenin gerekçeli kararı: Artık yasal olarak var olmayan “özel yetkili Ergenekon mahkemesinin” gerekçeli kararı da hem bu açıdan hem de kararın içerdiği tuhaflıklar açısından geçen haftanın basında çok tartışılan konusu oldu. Olmayı da sürdürecek gibi görünüyor.
Cumhuriyet’e saldırılar: Geçen hafta Cumhuriyet’in internet sitesi sürekli saldırıların hedefi oldu. Hem internet sitesi hem de internet üzerinden abonelerinkine yayın yapan gazete siber saldırılarla karşılaştı. Bir süre etkili olan bu saldırılar hâlâ yayınları etkileyebiliyor. Bu saldırılar okurlarımızdan gelen ve iki örneğini aşağıda sunduğumuz iletilerde belirtildiği gibi özellikle yurtdışından gazeteyi izleyenleri zor durumda bıraktı. İnternet sitesinin yöneticisi arkadaşlarımız bu saldırıların büyük ölçüde etkisizleştirildiğini belirttiler.

Çanakkale Savaşı ve İstanbul
Merhaba, 1957-58 olmalı. Cumhuriyet, Nevşehir’e bir gün sonra geliyor hep.
Babam Öğretmen Şükrü Güney, her akşam köyümüze dönerken Sümerbank çantasında Cumhuriyet getiriyor. Ve Ressam Salih Erimez Bey’in, Çanakkale Savaşı sırasında İstanbul’daki aile hayatını işlediği resimli romanını hayranlıkla okuyup izliyorum. Dedem de Gelibolu Yarımadası savaşlarına katılmış bir gazi olduğu için bu çizgi beni derinden etkiliyor. O eser, bende çizgi, karikatür, çizgi roman sevgisi uyandırmıştır. Bunu yeniden yayımlamanın bir yolu vardır, değil mi? 
Ya da o bantları bir kitap olarak hazırlamanın... Teşekkür ederim. İyi günler dilerim. Prof. Dr. Emrullah Güney 

Okurlardan kısa kısa
Neler Oluyor?
Bir haftadır www. cumhuriyet.com.tr linkine ulaşamıyorum! Facebook’ta haberlerinizin linkini tıklamam bir sonuç getirmiyor. Hep sayfa yok bilgisi geliyor, birkaç saniye içinde! Almanya Berlin’den giriş yapıyorum internete. Güneş Olcay

Gazetemi neden okuyamıyorum?
İnternetten abonesi olduğum gazetemi okuyamıyorum. Neler oluyor? Lütfen açıklar mısınız! Saygılarımla. Mustafa Akçı

Manşet ve haber tutarlı olmalı
31.03.2014 Pazartesi günü manşetiniz “Gerilim Kazandı”, altında CHP hedefe ulaşamadı spotunun açılımında “CHP Psikolojik Sınır Olan Yüzde 30’un Uzağında Kaldı.” Buraya kadar her şey tamam. Fakat alt sağ kenarda bir grafik: CHP yüzde 29.21. Bu nasıl rakamsal bir uzaklık, ben okur olarak anlayamadım. Lütfen manşetiniz ile rakamsal değerleriniz birbirini tutsun. Saygılarımla. Şerif Ferzan Erdim

Sizi kutluyoruz
Değerli Cumhuriyet gazetesi ekibi, sizin Türkiye Cumhuriyeti’ne ve ülkenin barış ve huzuruna karşı yapılan hainliği ortaya çıkaran ses kayıtlarını yayımlamadaki kararlılığınız ve cesaretinizden ötürü sizi çok tebrik ediyorum. Selma Ünsal

Merhaba. Ülkenin bu zor döneminde cumhuriyetimizi bir kahraman gibi savunduğunuz için saygılarımı, sevgilerimi, desteklerimi iletir, teşekkürlerimi sunarım. Dinci faşizme karşı çıkan herkese selam olsun. İyi çalışmalar. Burak Aksoy



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları