1 milyon imam hatipli eğitim

17 Eylül 2016 Cumartesi

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ile yeni eğitim-öğretim yılına girerken genel durumu konuştuk. İşte sonuçlar:
2012-2013’te 1099 olan imam hatip ortaokulu sayısı geçen yıl 1597’ye, bu yıl ise 1961’e; 708 olan imam hatip lisesi ise geçen yıl 1017’ye, bu yıl 1149’a çıktı.
İmam hatip lisesi öğrencisi 677 bin 205, imam hatip ortaokulu öğrencisi 524 bin 295 oldu. Geçen yıla göre, imam hatipli sayısı yaklaşık 932 binden 1 milyon 201 bin 500’e yükseldi. Bu sayı, AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 71 bin 100’dü. Böylece, Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın 5 yılda 1 milyon imam hatipli hedefine bir yılda ulaşıldı.
Dahası var:
Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasası’nda yer alan Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda yurtsever öğrenci yetiştirme uygulamasından kararname ile vazgeçildi.
Resim, müzik gibi sanat derslerinin haftalık ders saatleri, Osmanlı döneminin bile gerisine düşürüldü.
Müfredat programlarının genel amaçları içerisinde yer alan ve ulusal birliğimizin simgesi olan ulusal bayramlar ya yasaklandı ya da içeriği boşaltılıp başka günlerle perdelendi.
Öğrenci andı ve Atatürk köşeleri kaldırıldı, her okulda mescit açma zorunluluğu getirildi.
Anaokulu dahil ortaokullarda ve liselerde başörtüsü serbest bırakıldı. AİHM’nin zorunlu din dersleri ile ilgili kararına karşın 19. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan tavsiye kararıyla seçmeli din dersleri ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflar ve anaokullarında dayatıldı.
Belirli gün ve haftalara dini günler eklendi. Karma eğitim fiilen ortadan kaldırıldı, birçok okulda kız ve erkek öğrenciler ayrıldı; erkek öğrenciler sabahçı, kız öğrenciler ise öğlenci olarak eğitim gördü. Değerler eğitimi adı altında cemaat, tarikat ve dini yapılanmaların okullara sorunsuz girişine olanak tanındı.
Bitmedi:
Kuranıkerim, siyer, temel dini bilgiler adı altında dini esaslı konuları ele alan seçmeli derslerin seçimi konusunda hutbeler hazırlandı. Medreselere yasal statü kazandırıldı, onların üniversitelerle denklikleri sağlandı.
Medrese mezunlarının pedagojik formasyon alması ve müderrislerin bölgede barış gücü görevi üstlenmeleri konusunda Bakanlar Kurulu’na öneride bulunuldu.
Kamu kreşleri teker teker kapatılırken Diyanet’in açtığı kreşlerde 4-6 yaş arası çocuklara dini eğitim verildi. Sıbyan mektebi adı altında dini eğitim veren Kuran kursu kreşleri açıldı.
Sanki bu topraklarda aydınlanmacı Cumhuriyet devrimi hiç yaşanmamış gibi, değil mi?

Taparlar ona
Şair dostumuz İlyas Tunç, özgürlük, hak ve adalet adına sömürüye ve sömürgeciliğe karşı çıkan “İtaatsiz Portreler”i kitaplaştırdı.
O portrelerden biri, sömürgecilerce öldürülen Kongolu Başbakan Lumumba demiş ki:
Afrika’da kim ilericiyse, kim halktan yanaysa, kim emperyalistlere karşıysa ona komünist denir. Ama, kim emperyalistlerden yana olmuşsa, kim ceplerini doldurmuşsa, o örnek adamdır. Taparlar onlara!
Lumumba’nın tümcesindeki özneyi değiştirin, “Türkiye” yapın, bugünü görürsünüz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları