Gülengül Altınsay

Çok oyunluluk

21 Aralık 2017 Perşembe

Beşiktaş Osmanlıspor karşısında çok güzel bir futbolla çok güzel gollerle galip gelince birçok kişiye de konuşma şansı doğdu. Sezona iyi başlamayan ve çok puan kaybeden Siyah - Beyazlıları eleştirenler, “Şampiyonlar Ligi’nden çıkamaz” fetvasını verenler Güneş’in bu maçta yaptığı oyuncu değişikliklerine sarıldılar. Ve adeta bu galibiyet Medel’in orta alandaki başarılı oyununa bağlandı. Bir anlamda Dünya’nın İnter’den ve Şili Milli Takımı’ndan bildiği, tanıdığı Medel yeniden keşfedilmiş(!) oldu.
Son iki yılın şampiyonluklarında en büyük paya sahip Atiba-Oğuzhan ikilisi mercek altına alındı. Oyunu bir bütün olarak değerlendiremeyenlerin her zaman yaptıkları gibi tek tek oyuncular üzerinden, tek tek hareketler üzerinden büyük sonuçlar üretildi.
Açık olan sebep ise bu sezon geriden hızlı ve derinlemesine çıkışların eskisi kadar başarılı olmaması ve orta alanla takımın bütünlüğünün özellikle kanatlarla bağlantılarının sekteye uğramasıydı. Bu yüzden Tolgay-Atiba-Oğuzhan üçlüsüyle daha kalabalık bir orta alanın diğer elemanlarla daha etkili bağ kurabileceğini düşünmüştüm ben. Nitekim Galatasaray’a karşı böyle oynadı Siyah - Beyazlılar ve çok da başarılı oldular.
Ama aynı orta alanla kalesi önünde duvar ören Malatya karşısında istediklerini alamadılar.

Medel keşfedilince
En son Osmanlıspor karşılaşmasında ise Güneş, Medel’i Oğuzhan’ın yerine kullandı. Savunmayı ileri çıkardı, orta alanda Atiba ve Medel’le sıkı pres yaptı. Topu kanatlara açtı. Gökhan ve Adriano kanat ataklara katıldı. Kanatlardan atılan uzun topların önemli bölümü kaleci ve savunmayı bulsa da bazıları etkili oldu. Yani Beşiktaş pas oyunu yerine pres ve kanat oyununa geçti… İkinci yarı bu futbola ortadan hızlı çıkışlar topu kanatlara açmalar, kanatlardan içeri dalmalar da eklenince Beşiktaş çok daha etkili oldu, goller de peşi sıra geldi.
Ve biz emindik ama böylece Medel’i tanımayanlara da onu tanıma imkânı doğdu.
Ne var ki rakibin Osmanlıspor olduğu unutuluverdi. Orta alanda hiçbir olumlu baskı kuramayan, kurunca da sarı kartlık fauller yapan bitik bir takımdan söz ediyoruz. Umarım Şenol Güneş bunun farkındadır. Bayern Münih’le oynuyorsanız siz de o düzeyde olmalısınız.

Farklı atak oyunları
Süper Lig’de ve Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olmak için farklı atak oyunları üretip bunlar arasında geçişleri başarmak zorunda Beşiktaş. Hem gole yönelik pas oyununda hem de kanatlarda etkili olma çarelerini aramak zorunda. Bu oyunlarda Medel’e her zaman yer var; ya savunmanın ya da orta alanın ortasında. Yani Sevilla’da, Inter’de ve Şili Milli Takımı’ndaki gibi.
Zaten Şenol Güneş’in de hep bir arayış içinde olduğu ortada. Baksanıza Osmanlı maçında atılan beş gole direkten dönen toplara falan bakmadı son dakikada yenen gole baktı; “Bu bizim eksikliğimiz” dedi.
Zaten ancak böyle ilerleyebilirsiniz; yapabildiklerinize değil yapamadıklarınıza bakarak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ha hakem ha referee 25 Nisan 2024
Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları