CANLI | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, iki ülkenin dışişleri bakanları arasındaki kritik bir görüşme sona erdi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Lavrov "Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur" dedi. Kuleba ise "Ateşkes konusunda ilerleme kaydedemedik. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım" diye konuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, Rus birliklerinin stratejik konumdaki liman kenti Mariupol'ün bazı kısımlarını ele geçirdiğini açıkladı. İşte bugün saat saat yaşananlar...

Yayınlanma: 10.03.2022 - 00:24
CANLI | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum
Abone Ol google-news

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu başlatmasının 15. gününde, Antalya'da tarafların görüşeceği kritik zirve Antalya'da gerçekleştirildi.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov masaya oturdu. Savaştaki tarafların bakanlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ilk açıklamasında "Görüşmeler ne kolaydı, ne zordu" dedi. Kuleba, ateşkes konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmediklerini söyledi; aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bugünkü görüşmede müzakerelerin yerini tutacak hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Lavrov, "Ukrayna’ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır" ifaelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 15'inci gününde devam ederken, Zelenski, Alman basınına konuştu.

Zelenski şu ifadeleri kullandı: "Her müzakere amacımda Rusya ile savaşı bitirmek var ve ben bazı adımlar atmaya hazırım. Uzlaşma elbette olmalı ama bu ülkeme ihanet çizgisinde olmamalı. Ayrıca karşı taraf da buna hazır olmalı. Bu durumdan ancak bu şekilde çıkabiliriz. Ayrıntıları henüz konuşamayız. Başkanlar arasında henüz doğrudan bir temasımız olmadı. Ancak başkanlar düzeyindeki görüşmelerden sonra bu savaşı sonlandırabiliriz."

Daha önce Rusya'nın öne sürdüğü Donbas'taki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığının tanınması ve Kırım'ın Rus topraklarında görülmesinin kabulü gibi şartlar hakkında konuşan Zelenski, “Bunlar benim verebileceğim kararlar değil” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Zelenski, olağanüstü hal sırasında tüm Ukrayna halkına silah kullanma serbestiliği getiren yasaya imza attı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 10 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

00.08: Kiev'de siren sesleri yükseliyor.

23.55: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kentlerindeki sivillerin tahliyesine yönelik Ukrayna’dan onay talep etmeden “insani koridorlar” açacaklarını duyurarak, “Veri tabanımızda hali hazırda tahliyesini talep eden 2 milyon 617 bin 349 kişi var” açıklamasını yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra birçok kentte savaşın ortasında kalan sivillerin tahliyesi için Rusya ve Ukrayna tarafları mutabakat sağlayarak, insani koridorların açılması yönünde geçici ateşkes ilan etmişti. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki insani koridorlar konusunda yeni bir duyuru yayınladı.

22.42: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol kentindeki çocuk ve doğun hastanesini vurduğunu dair suçlamaları reddetti.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ederken, dün Ukrayna’nın güneyindeki Mariupol kentindeki çocuk ve doğum hastanesi Rusya tarafından vurulmuştu. Dünyanın tepkisini çeken olayın ardından Rusya saldırı iddialarını reddederek, bunun Rus karşıtlığını arttırmaya yönelik bir provokasyon girişimi olduğunu savundu.

22.14: Ukrayna’nın savunma sanayi firmalarının çatı yönetim kuruluşu UKROBORONPROM, hazırladığı video klip ile Rus askerlerine çağrıda bulunarak, çalışır durumdaki savaş uçağını Ukrayna’ya teslim edenlere 1 milyon dolar para ödülü verileceğini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna’nın savunma sanayi firmalarının çatı yönetim kuruluşu UKROBORONPROM, hazırladığı video klip ile Rus askerlerine çağrıda bulundu. Klipte, çalışır durumda olan savaş uçağını teslim eden Rus askerine 1 milyon dolar, helikopter teslim edene ise 500 bin dolar para ödülü verileceği duyuruldu. Söz konusu video klibin ardından Rus askerlerinin savaş uçaklarını ya da helikopterleri teslim edip etmeyeceği merak konusu oldu.

22.03: Ukrayna’nın Sumi kentinde yapılan tahliyede 12 bin kişi güvenli bölgelere sevk edildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 15’inci gününde devam ederken, birçok kentte sivillerin tahliyeleri sürüyor. Sumi kentindeki tahliyelere ilişkin açıklama yapan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, tahliyede 2 bin 664 otomobil ve 54 otobüsün kullanıldığı bildirilerek, tahliye boyunca sağlık ekipleri ve özel psikologlar görev başında olduğu ifade edildi. Servis, Sumi kentinde yapılan tahliyede 12 bin kişi güvenli bölgelere sevk edildiğini aktardı.

21.43: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusu tarafından kuşatılan Mariupol kentinden sivillerin tahliye edilemediğini açıkladı.

Vereşuk, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna kentlerinde oluşturulan insani yardım koridorlarından son 2 günde gerçekleştirilen tahliyelerle ilgili bilgi verdi.

Sumi bölgesinde Poltava yönünde 60 bin sivilin tahliye edildiğini bildiren Vereşuk, İzyum'dan yaklaşık 3 bin sivilin güvenli bölgelere ulaştırıldığını kaydetti.

Vereşuk, Buca, Gostomel ve İrpen ile Kiev'e bağlı diğer şehirlerden yaklaşık 20 bin sivilin tahliye edildiğini belirterek, "Mariupol'da insani felaket yaşanıyor. Oradan sivilleri çıkarmamıza izin verilmiyor. Volnovaha'da da durum aynı" dedi.


21.04: AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. İki lider, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum dahil bölgesel meseleler ile Türkiye-Azerbaycan münasebetleri ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum dahil bölgesel meseleler ile Türkiye-Azerbaycan münasebetleri ele alındı.

İki lider görüşmede, kardeşlik ve dostluk temelinde gelişen Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini, bütün alanlarda daha da güçlendirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.


Şuşa Beyannamesinde mutabık kalınan stratejik iş birliği doğrultusunda iki ülke ilişkilerini derinleştirecek ve ilerletecek adımların değerlendirildiği görüşmede, Zengezur Koridoru ve Türkiye-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı projesine dair konular masaya yatırıldı.

20.46: Rus ordusu, Ukrayna’nın Svitlodarsk’da bulunan doğalgaz boru hattına saldırmasının ardından yangın çıktı.


Rusya, Ukrayna’da stratejik noktaları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna’nın Donets Oblastı’nda yer alan Svitlodarsk’daki doğal gaz botu hattını vurdu. Saldırı sonrası boru hattında yangın çıkarken, bölgede büyük panik yaşandı. Acil Durumlar Servisi ve itfaiye ekipleri olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.

20.27: Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereşçuk, bugün tek bir sivilin bile kuşatılan Mariupol kentini terk edemediğini söyledi.

Ukrayna ulusal televizyonuna konuşan Vereşçuk, Rus kuvvetlerinin geçici ateşkese uymaması nedeniyle Mariupol’den tahliyelerin devam edemeyeceğini söyledi.

Ukrayna Acil Durum Servisi’nin açıklamasında, Sumi bölgesinden 12 binden fazla sivilin araba veya otobüsle tahliye edildiği belirtildi.

19.50: Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Liaşko, Rusya’nın Ukrayna’daki 60’tan fazla hastaneye zarar verdiğini ve işgalin başından bu yana beş sağlık çalışanını öldürdüğünü söyledi.

19.46: Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna’dan Macaristan’a girenlerin sayısının 200 bini aştığını duyurdu.

18.56: Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICIRC) bir yetkili, Rus ordusunun kuşatması altındaki liman kenti Mariupol'de insanların 'yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını' iddia etti.

Rusya’nın kuşatması altındaki Ukrayna’nın liman kenti Mariupol'de yaşam şartları gittikçe kötüleşiyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol'deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların "yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını" aktardı.

Mariupol'da "sebzelerin karaborsaya" düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin "dört ila beş gün önce yağmalandığını" belirtti. Volkov, "Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık" ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin: Sorunların hepsini çözeceğiz

18.00: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke ekonomisine ilişkin bir toplantıda, ortaya çıkan problemlerin her birini aşacaklarını söyledi ve “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi.

Zelenski’den Putin’e: 'Savaş suçu işlemekten yargılanacaksınız'

17.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna’da sivillere gerçekleştirilen saldırılar kapsamında Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e seslenerek, "Savaş suçu işlemekten yargılanacaksınız ve sonrası da olacak. Rus vatandaşları ve uzun yıllar boyunca aldattığınız herkes size karşı olacak" dedi.


ABD Başkan Yardımcısı Harris'den Ukrayna çıkışı

16.30: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da "akılalmaz boyutlarda vahşet yaşandığını" söyledi.

15:14: Rus hükümeti, yıl sonuna kadar teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının ihracatını geçici olarak yasakladı.

15:04: Kiev Belediye Başkanı Kliçko, "Başkentte yaşayan her 2 kişiden biri Kiev'i terk etti. Nüfus 2 milyona indi" dedi. 

15.00: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "15. gündür devletimizi savunuyoruz. Biz direndik. Ukrayna ordusu kilit bölgelerdeki saldırıları püskürtüyor. Ordumuz, Ulusal Muhafızlar, sınır muhafızları, polis ve savunmaya katılan herkes sayesinde köle olmadık. Ve asla olmayacağız. Çünkü bu bizim ruhumuz, bu bizim kaderimiz" dedi. 

13.30: Zelenski, Mariupol'deki hastane saldırısında biri çocuk 3 kişinin öldüğünü söyledi. 

Antalya'da tarihi zirve sona erdi!

12.51: Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Antalya’da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından ayrı ayrı basın toplantısı düzenliyor. Kuleba toplantıda, "Ben buraya insanı bir amaçla geldim" dedi. Lavrov ise "Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur" diye konuştu. Öte yandan Lavrov, "Nükleer savaş olacak mı" sorusuna "İnanmak istemiyorum ve inanmıyorum" yanıtını verdi.

12.31: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 11 Mart'ta Türkiye'yi ziyaret edecek.

12.00: NATO Genel Sekreter Yardımcısı Camille Grand, ittifakın Rusya'ya karşı savaş yürütmediğini ve Ukrayna'da gerilimin tırmanmasının önüne geçmek istediğini savundu. Fransız BFMTV televizyonuna demeç veren Grand, "NATO, Rusya ile savaşta değil ve bu çatışmada gerilimin yükselmesi risklerinden kaçınmak ve bunları yönetmek istiyor. Mümkün olan her yerde Ukraynalılara yardım etmemiz gerektiğini düşünüyorum, ancak bizi bu çatışmaya sürüklememelisiniz" dedi.

11.26: Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı.

11.13: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, Rus birliklerinin Ukrayna'nın Mariupol kentinin bazı kısımlarını ele geçirdiğini açıkladı. Rus haber ajanslarında yer alan haberde Konashenkov'un Rus ordusunun Ukrayna'ya ait 2,911 askeri altyapı tesisini yok ettiğini de ifade ettiği bilgisi yer aldı. Ancak Reuters henüz bu açıklamayı doğrulayamadı.

10.20: 

10.10: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki Antalya’daki görüşme başladı.

10.00: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik.

09.50: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, müzakerelerin düzenleneceği Antalya'ya ulaştı.

Ukrayna'dan Türklerin tahliyeleri devam ediyor

09.48: Rusya - Ukrayna savaşı devam ederken Ukrayna'dan tahliyeler de sürüyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tahliye edilen Türklerin sayılarını açıkladı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün Sumi, Zaporijya, Dnipro, Harkiv, Poltova,Kremençuk, Çernivtsi, Odessa, Lviv ve Kiev'den 316 kardeşimiz daha yola çıktı. Yolunuz açık olsun! Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 13 bin 491 oldu. Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor" ifadelerini kaydetti.

09.40: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polanskiy, Mariupol'deki bir çocuk hastanesini bombalandığı iddiasının yalan haber olduğunu ifade edereken, binanın uzun süre önce aşırı sağcılar tarafından ele geçirilmiş olduğunu öne sürdü. Twitter hesabından paylaşım yapan Polyanskiy, "Yalan haberler böyle doğuyor" dedi.

08.55: Carlsberg Group Başkanı Cees't Hart, Hollandalı bira üreticisi Carlsberg'in Rusya'da bira üretimini ve satışını durdurmaya karar verdiğini söyledi.

01.11: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kiev, Sumi, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını bildirdi.

00.12: Ukrayna’da esir alınan Rus askerleri kameralar karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi. Esir askerlerden Andrey Çuvaterevskiy, “Ne Ukrayna’ya ne de Rusya’ya bu savaş lazım değil sadece Putin’e lazım” dedi.

00.02: Arap Birliği, Rusya-Ukrayna krizini takip etmek üzere bakanlar düzeyinde bir komite kurulmasını kararlaştırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Mısır'ın başkenti Kahire’de dışişleri bakanları düzeyindeki 157’nci olağan zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi. Ebu Gayt, zirvede Rusya-Ukrayna savaşının masaya yatırıldığını ve gelişmelerin takip edilmesine yönelik bakanlar düzeyinde bir irtibat komitesinin kurulacağını aktardı. Komitenin Cezayir, Sudan, Irak, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BEA) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bulunan Arap üye ülkelerden oluşacağını ifade eden Ebu Gayt, komitenin Rusya-Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulunması için taraflarla iletişime geçmesinin hedeflendiğini söyledi.

00.00: Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Ukrayna içinde biyolojik kimyasal bir silah üzerinde çalışmıyoruz" dedi.

00.00: Ukrayna, Rus ordusunun 24 Şubat’ta başladığı saldırılarda bugüne kadar 12 bin askerini kaybettiğini açıkladı.

23.33: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 2 bin 800'ü geçtiğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rus ordusu ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini söyledi. Ukrayna'nın bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını belirten Konaşenkov, "Operasyonun başından bu yana Ukrayna'da 2 bin 814 askeri altyapı tesisi imha edildi" dedi.

22.15: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin ara buluculuğu ile yarın Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya’ya geldi.

22.10: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yarın 18.30'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

9 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

8 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

7 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon