Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ açıkladı: Et krizi kapıda

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ‘’Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanmasına muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz. Türkiye'de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin’’ dedi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ açıkladı: Et krizi kapıda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.12.2021 - 11:50

Ekonomik krizle birlikte artan fiyatların ardından yurttaşın alım gücü de git gide düştü. Öte yandan, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et krizinin kapıda olduğuna dikkat çekti.

Yalçındağ, “Beyaz et, kırmızı etle yarışır durumda. Sorgulanması gereken, kasaplardaki etiketler değil, vatandaşın satın alma gücü olmalı. Et alınabilirliği ile konuşulmalı. 2 yıl önce 1 liraya alınan yem şimdi 3-4 lira ise, bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan konamayacak, et krizi yaşanması ile muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz. Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin” dedi

Sözcü Web TV'den Cem Yıldırım'a konuşan Yalçındağ şunları söyledi:

"TÜİK'e göre 1 milyon 200 bin tona yakın bir et üretimimiz görünüyor ama bu sağlıklı bir rakam değil. Kurban bayramında 900 bin kadar büyükbaş hayvan, 3 milyon civarında da küçükbaş hayvanı kurban ediyoruz. Bunların toplam et üretimi noktasındaki ifadesi, 300 bin ton civarındadır. Ayda 150 bin ton et tüketildiği noktasına geliyoruz. Türkiye’de sorgulanması gereken, vatandaşın gelirinin satın alma gücüdür.

Hayvan kendisine de bakıyor, yavrusuna da bakıyor, sahibine de bakıyor ama bizim memleketimizde bir yerden dana alıyorsunuz, bir yerden yem alıyorsunuz. İkisini birleştirip et üretmeye çalışıyorsunuz. Yem hammaddesinin yüzde 70’i dövizle ithal ediliyor. 2 yıl önce 1 liraya aldığı yem, şimdi 3-4 liraya çıktı bu da kaçınılmaz bir şekilde et fiyatlarına yansıyacaktır. Bizim için önemli olan vatandaşın alabilmesi ama aynı zaman üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, üreticimizin de yaptığı işten para kazanması lazım.

Ondan sonrada meslekte isteksizlik ortaya çıkacak. Kesilen hayvanının yerine hayvan koyamayacak, giderek yeniden et krizi yaşanması ile muhatap olacağız. Böyle bir sıkıntının içerisindeyiz yani, Türkiye’de neyin fiyatına zam gelmiyor ki, etin fiyatına zam gelmesin. Çiğ süt fiyatları 4.70 TL olarak açıklandı ama geç kalındı. Bir sürü inek kesildi süt para etmediği için. İneği besliyor karşılığında aldığı sütü sattığında, verdiği yemin parasına alamıyor, bu sefer bir tek çare var götürüp mezbahaya kestiriyor. Şimdi süt para etmezse, inek beslenmez. İnek beslenmezse, dana olmaz. Dana olmazsa da et olmaz. Siz de et problemi yaşarsınız."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler