Almanya Erdoğan’a isim arıyor

23 Mayıs 2016 Pazartesi, 12:35
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
ELMAS TOPCU- Türkiye’deki siyasi ve toplumsal gelişmeler Almanya’dan 'endişeyle' izleniyor. Ankara ile Brüksel arasında sağlanan ve vize muafiyetinin de endekslendiği mülteci analşmasının mimarı olan Merkel ve hükümeti, Türkiye’deki her siyasi gelişmenin ardından "Endişeliyiz, Çok endişeliyiz" şeklinde açıklamalarda bulunuyor.
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
Muhalefet ise başından beri hem mültecilere yönelik hak ihlali olacağından, hem de Erdoğan ve AKP’nin mülteciler, Suriye politikası, ülkedeki insan hakları, basın ve düşünce özgürlüğü alanlarındaki ihlaller, hem de Kürt politikası nedeniyle karşı olduğu işbirliğinde kendini haklı çıkmış görüp, Merkel’in üzerine daha da fazla gidiyor. Pazartesi günü katılacağı Dünya İnsani Yardım Konferansı için geldiği Türkiye’de muhalefetten temsilcilerle ve gazetecilerle de görüşmesini talep etti.
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
Davutoğlu’nun görevden ayrılması, vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve kimilerinin "Edoğan’ın kuklası" olduğunu ileri sürdüğü Binali Yıldırım’ın da başbakan olması üzerine Alman kamuoyunda ve medyasında Erdoğan için yeni tanımlar hararetle tartışılıyor. En çok sorular sorular; "Diktatör, despot, otokrat" terimlerinden hangisi daha uygun? Halk içinde desteği yüzde 50’den fazla olduğuna ve seçilerek göreve geldiğine göre diktatör demek mümkün mü? Sadece muhalefeti değil, yola birlikte çıktığı arkadaşlarını da tek tek ortadan kaldırdığına göre Putin’e mi daha çok benziyor yoksa Kim Jong-un’a mı?
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
Kimi politikacı, uzman ve yorumcular ise bir "Erdoğan sistemi" veya "Erdoğan devleti" tanımında ısrarcı ve hem Türkiye hem de Avrupa tarihinden tanımadıkları biçimde, taksit taksit gelen baskıcı, bir „Tek adam rejimi“ nitelemesini daha uygun buluyor. Bütün bu tartışmalar karikatürlere de yansıyor. İşte bir kaçı:
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
1963 Münih doğumlu karikatürist Martin Erl, Erdoğan’ı sigara paketlerindeki ürkütücü fotoğraflar üzerinden çizmiş. Sigara paketi üzerinde "Erdoğan" markasının görüldüğü, ürkütücü amaçlı fotoğrafta da Erdoğan’ın resmedildiği ve altında da "Dokunulmazlığı zayıflatır ve demokrasiyi tehlikeye atar" yazdığı görülüyor. Sigarayı elinde tutan Türk vatandaşının ise Marlboro reklamına gönderme yaparak, "Özgürlüksüzlüğün ve maceranın tadı" dediği okunuyor.
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
Stuttgartlı karikatürist Kostas Koufogiorgos da yine sigara paketi motifini kullanmış, zira bu hafta Almanya’da da AB uygulaması çerçevesinde sigara paketlerinin üzerine insanları caydırıcı, şoke edici fotoğraflar konulması uygulaması yürürlüğe girdi. Koufogiorgos’un çizdiği karikatürde de sigara paketinin üzerinde Erdoğan’ın fotoğrafı yer alıyor ve "Diktatör" tanımının yakıştırıldığı dikkat çekiyor. Erdoğan’ın ise sigara içtiği ve kendi fotoğrafına ve "Diktatör" yazısına rağmen "Beni hiç söke etmiyor, ürkütmüyor" tepkisi verdiği görülüyor.
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
61 yaşındaki Kuzey Almanyalı karikatürist Harm Bengen ise Alman Federal Meclisi Başkanı, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’lu Nornert Lammert’in Erdoğan’a "ototkrasi heveslisi" yakıştırmasını çizmiş. Karikatürde bir kadın memur ile bir erkek memurun Alman Meclisi kapısı önünde konuştuğu görülüyor. Kadın: Meclis Başkanı Lammert, Erdoğan‘ı „otokrasi heveslisi“ diye suçlamış Erkek: Ne olur ne olmaz diye dokunulmazlığını mı kaldırsak?
Almanya Erdoğan’a isim arıyor
Siyasi karikatürün ödüllü isimleriden Kostas Koufogiorgos, Erdoğan'a sadık Binali Yıldırım’ın başbakanlık görevine getirilmesini, Yıldırım’ı Erdoğan’ın koluna geçirdiği bir kukla olarak çizerek işlemiş. Karikatürde Erdoğan’ın geri plandaki patlamaya ve gerilime rağmen "Takdim edeyim. Sayın Yıldırım. Yeni Başbakanınız" dediği görülüyor.

En Çok Okunan Haberler