Antik kentte kozmetik dükkanları bulundu
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürütülen Antandros Antik Kenti kazı çalışmalarında sezon sonunda antik kentte yan yana sıralanmış 8 odaya rastlandı. Ege Üniversitesi tarafından Edremit Belediyesi'nin desteğiyle 16 yıldır aralıksız devam eden Antandros Antik Kenti kazı çalışmalarına önümüzdeki yıllarda da devam edeceği belirtildi.
Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gürcan Polat'ın başkanlığını yürüttüğü Antandros Kazı Başkanlığı'na bağlı yaklaşık 50 kişilik ekip, kazı sezonu süresince çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Okulların açılmasıyla birlikte 10 kişilik arkeolog ekibiyle çalışmalara devam ettiklerini belirten Antandros Kazı Başkanı Vekili Uzman Arkeolog Rabia Aktaş, bulunan tarihi eserlerin büyük bir çoğunluğunun kozmetik ürünler olduğunu söyledi.
Aktaş, "Bu seneki yamaç ev 'Roma villa' çalışmalarımız daha çok giriş kapısını bulabilmek, mekanın sınırlarını belirleyebilmek adınaydı. Güneyinde yaptığımız çalışmalarda yapıya ait 8 dükkana denk geldik. Bu dükkanlarda ikisinin üzeri şu an açılmış durumda.
Çıkarılan eserler neredeyse bütünlüklerini tamamen korumakta. Bu dükkanlar daha çok kozmetik, seramik ürünleri ve bunların satışlarında kullanılıyor ve özel bir yapı. Kamu yapısı değil kişiye özel ve ona ait dükkanlar. Onun kiraladığı dükkanlar.
Bu seneki çalışmalarımız bayramdan sonra da Edremit Belediyesi'nin desteğiyle devam ediyor. Ekibimiz biraz küçüldü, öğrencilerimiz okullarına döndü. Şimdilik 10 kişilik bir ekiple devam ediyoruz. Hem dükkanların açığa çıkarılabilmesi adına, hem de dükkanların açıldığı bir ara sokak bulabilmek adına çalışmalarımız devam ediyor. Kasım ayına kadar büyük bir ihtimalle bir aksilik olmazsa buradayız" diye konuştu.
"ANTİK KENTİN KAMULAŞTIRMASI HIZLANDIRILMALI"
Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert ise, Antandros Antik Kenti'nin kamulaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Cömert, "Antandros kazı çalışmalarımız 16 yıldır devam ediyor. Kazı çalışmalarımızda her yıl farklı buluntularla karşılaşıyoruz. Bu yıl bizi sevindiren farklı bir gelişme oldu. Yaklaşık bin 200 metrekare büyüklüğündeki Roma villasının hemen alt kısmında dükkanların izlerine rastladık. Bunlar o dönemin kozmetik, gıda ve seramik ürünlerinin satıldığı dükkanlar yer alıyor. Demek ki o dönemde de kadınlar bu tür şeylere meraklıymış. Heyecanla diğer buluntuları bekliyoruz. Aslında daha fazla buluntu elimize geçebilirdi, daha geniş alanda çalışma yapabilirdik.
Ama kamulaştırma sorunumuz var. Orası 'ören yeri' yazmasına rağmen aslında henüz 'ören yeri' değil. Ören yeri olabilmesi için o arazinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılması gerekiyor. Bu konuda girişimler devam ediyor. Bakanlık da sıcak bakıyor bu konuya. Belediye Başkanımız Kamil Saka'da (CHP'li) bu konudaki girişimleri devam ettiriyor. Ama hızlandırılması gerekiyor. Çünkü kamulaştırma tamamlanmadığı sürece biz yerimizde sayıyor olacağız. Bu da bölge için bir kayıptır. Çünkü bölgenin kalkınması turizm ve zeytindeyse bunun uluslararası boyutu, 'Antandros'tan geçiyor' diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Antandros, Batı Anadolu'nun en önemli nekropollerinden birisidir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan en erken gömü M.Ö. 8'inci yüzyıla ait olup, aynı zamanda nekropol alanının ilk kullanım evresini de oluşturmaktadır.
Nekropol, M.Ö. 8'inci yüzyıldan, M.Ö. 1'inci yüzyıla kadar kesintisiz olarak kullanılmış olup, bu özelliği ile Batı Anadolu'da bir örneği daha bulunmamaktadır.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti