Bob Geldof özgürlük ödülünü iade etti
İrlandalı müzisyen ve insan hakları savunucusu Bob Geldof, Myanmar'da yaşanan insani dram nedeniyle ödülünü iade etti.
İrlandalı müzisyen ve insan hakları savunucusu Bob Geldof, Myanmar'da Müslümanlara yönelik baskılardan dolayı ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi ile aynı ödüle layık görüldüğü için "utanç" duyduğunu açıkladı.
Bob Geldof, hem kendisine hem de Suu Kyi'ye İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti Dublin Belediyesi'nin verdiği Özgürlük Ödülü'nü iade etti.
Geldof, yaptığı yazılı açıklamada, "Suu Kyi'nin kentimizle bağdaştırılması hepimiz için utanç vericidir. Kendisini onurlandırdık, ancak şimdi yaptıklarıyla hepimizi dehşete düşürüyor ve utandırıyor" dedi. Geldof, ödülü Dublin Belediyesi'ne götürerek iade edeceğine de sözlerine ekledi.
Myanmar'ın Arakan eyaletinde Ağustos ayında kuruluş amacını "devletin Müslümanlar üzerinde uyguladığı zulmü durdurmak" olarak açıklayan Arakan Rohingya Kurtuluş Örgütü (ARSA) tarafından 20'den fazla karakola düzenlenen saldırıyla şiddet olayları yeniden arttı.
Myanmar hükümeti, "terör örgütü" olarak nitelendirdiği ARSA'nın saldırılarının ardında eyalette geniş çaplı güvenlik operasyonları başlattı.
Hükümet, operasyonların güvenliği sağlamayı amaçladığını ve sivillerin hedef alınmadığını söylüyor.
Uluslararası örgütler ve insan hakları savunucuları ise ordunun operasyonlarda ordunun sivil halkı hedef aldığı ve bazı köyleri yaktığını söylüyor.
Şu ana kadar binlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilirken, komşu Bangladeş'e kaçanların sayısı da 600 binin üzerinde.
Myanmar'da Müslüman Rohingya azınlığı "yasa dışı göçmen" olarak kabul ediliyor ve vatandaşlık dahil bir dizi temel haktan da mahrum bırakılıyor.
Birleşmiş Milletler, yaşananları "etnik temizlik" olarak nitelendiriyor.
Nobel Barış Ödülü sahibi de olan ülkenin fiili lideri Suu Kyi, ordunun operasyonlarına tepki göstermediği için eleştiriliyor.
İngiltere'deki Oxford Belediyesi de geçen ay içerisinde Suu Kyi'ye 1997 yılında verdiği Özgürlük Ödülü'nü geri almıştı.
Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) raporu, Bangladeş'teki kamplara sığınan Arakanlı çocukların yaşadığı dehşeti ortaya koydu. Ağır koşullarda çok düşük ücrete çalıştırılan çocukların hemen hepsi kötü muamele görüyor. Dayak ve hakaretin oldukça yaygın olduğu kaydedilirken Reuters'ın konuştuğu 14 yaşındaki Muhammed Zübeyir, günlük 250 taka (3 dolar) için anlaştığı bir yol inşaatında 38 gün çalışıp ancak 500 taka (6 dolar) alabildiğini, parasını istediğinde ise kötü muamele gördüğünü söyledi. Kız çocukları zorla evlendirilirken birçoğu kuma olan kızların evlenme yaşı 11'e düşmüş. Çalıştıkları işlerde cinsel istismara maruz kalan çocukların sayısı da oldukça fazla. BM, Bangladeş'teki kamplarda bu ay ailelerinden ayrı ve refakatsiz 2462 çocuk belgelendiğini, gerçek sayının ise "muhtemelen çok daha yüksek olduğunu" açıkladı.
GELDOF'TAN DUBLIN BELEDİYESİ'NE "MYANMAR" TEPKİSİ
Öte yandan İrlandalı müzisyen ve aktivist Bob Geldof, Rohingya Müslümanlarına etnik temizlik uygulanan Myanmar'ın lideri Aung San Suu Kyi'ye de verilen Dublin Özgürlük Ödülü'nü iade etti. 2006 yılında aldığı ödülü Dublin Belediyesi'ne götürerek iade eden Geldof, "Cinayete ve etnik temizliğe suç ortağı olan, soykırıma hizmet eden biriyle aynı ödülü paylaşmaya devam etseydim riyakar olurdum" dedi. Myanmar lideri Suu Kyi, aynı ödülü 2000'de almıştı. Suu Kyi 1997'de de Oxford Belediyesi'nden Özgürlük Ödülü almış, belediye bu ödülü geçtiğimiz ay kendisinden geri almıştı. Nobel Barış Ödülü sahibi de olan Suu Kyi, ülkesinde ordunun yaptığı operasyonlara tepki göstermediği için eleştiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu