İşte bozanın faydaları
Mayalanması esnasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var.
Süt yapıcı özelliği sebebiyle hamile bayanlara veyahut vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor.
İçinde en başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra yüzde8'lere kadar düşüyor.
İçindeki yağ oranı da sıfır. Bağırsak florasını düzenler. İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır.
Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği sebebiyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyenkişilerin kullanımı için uygundur.
Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birden çok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır.
Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır.
Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
Bağırsak florasını düzenler.
Genel olarak kış döneminde tüketilen boza, darı irmiği, şeker ve sudan yapılır.
Mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan dolayı muhafaza koşulları önemlidir.
Şişelenmesi esnasında fermantasyonu süren bozanın çok hızlı olarak tüketilmesi gerekir.
Bozanın bir müddet bekledikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu