Mars’taki suyun sırrı çözüldü
NASA’nın Mars’ta akan su bulunduğunu açıklamasından sonra ortalama sıcaklığın eksi 22 derece olduğu gezegende suyun nasıl donmadığı merak konusu oldu.
Bilim adamları, Mars’ta suların içinde buzlanmayı önleyen kimyasal maddeler olduğunu düşünüyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilim adamlarının Mars’ta akan su bulmasının yankıları sürüyor. Şimdi sıcaklığın hep eksi derecelerde olduğu gezegende suyun nasıl akışkanlığını koruduğu tartışılıyor. Uzmanlar, suyun içinde donmayı geciktiren tuzların olduğu kanısında.
3 TÜR TUZ BULUNUYOR
Mars araştırmasını yapan Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Lujendra Ojha ve ekibi, Kızıl Gezegen’de bulunan suyun üç tür tuz içerdiğini düşünüyor. Bunlar kışın karlı havalarda yolları açmak için kullanılan “magnezyum perklorat, magnezyum klorat ve sodyum perklorat.”
NASA bilim adamları Mars’ta donmuş halde bulunan suların sıcak aylarda aktığını belirlemişti. Sıcak aylarda sıcaklığın eksi 23’ün üzerine çıktığı dönemde çözülen sular, içindeki donmayı geciktiren maddeler nedeniyle akışkan hale geliyor. Karanlık ve dar bir damar boyunca akan suların soğuk aylarda kaybolduğu saptanmıştı.
NASA BİLEREK Mİ BEKLEDİ?
Scott’ın sözlerinden sonra NASA’nın Mars keşfinin duyurusunu filmin gösterimiyle aynı zamana denk getirmek için bilerek beklettiği iddia edildi. Böylece film sayesinde yapılan keşfin reklamının yapılacağı ileri sürüldü.
HOLLYWOOD VE NASA iŞBiRLİĞİ
Mars’ta akan su bulunduğu haberinin zamanlaması da dikkat çekici. Zira yönetmenliğini Ridley Scott’ın yaptığı, başrollerinde ise Matt Damon ve Jessica Chastain’ın oynadığı “Marslı” filmi cuma günü vizyona giriyor. Türkiye dahil tüm dünyada gösterilecek filme NASA danışmanlık yapmıştı.
RIDLEY SCOTT: HABERiM VARDI
Marslı filminin yönetmeni Ridley Scott, “Mars’ta su olduğunu aylar öncesinden biliyordum. Kanıtları görmüştüm” dedi. Scott, bir NASA çalışanının kendisine, “Senin film bizim uzay programına mali kaynak bulmakta faydalı olacak” esprisini yaptığını
kaydetti.
KIZIL GEZEGEN İÇİN EV ÇİZDİ
Keşif açıklamasından sonra dünyaca ünlü mimar Norman Foster, Kızıl Gezegen’de yaşam için çizdiği evlerin planını paylaştı.
İŞLERİ ROBOTLAR YAPACAK
Mars’ta yaşayacak astronotlar için hazırlanan yaşam alanlarında işlerin önemli bir kısmının robotlar tarafından yapılması da öngörülüyor. 4 astronotun yaşaması için planlanan evlerin büyüklüğü ise 93 metrekare. Binaların inşaatında ise Mars yüzeyini kaplayan ve “regolit” adı verilen yumuşak toprak ile kayaların kullanılması planlanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!