Türkiye, gelişen ekonomiler arasında borç tablosu en kötü ülke
Wall Street Journal gazetesinin Türkiye ekonomisi hakkında yaptığı ve 12 grafik ile desteklediği habere göre, güçlü bir dolar, yüksek enflasyon ve Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomik politikaları bu gelişen stratejik piyasalardaki yatırımcıları korkuttu. Grafikleregöre, türkiye gelişen 8 ülke içinde dış borcun milli gelire oranı konusunda en kötü durumda.
Para biriminin bu yıl yüzde 30 değer kaybetmesi ve fırıldayan tahvil getirileri Türkiye'nin finansal krizin eşiğinde olduğu hakkında yatırımcıları korkuttu. Yüksek derece hükümet yetkilileri hakkında Amerikan yaptırımları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomik politakaları da piyasaları ürküttü. Güçlenen bir dolar ve yükselen Amerikan faiz oranları en güçsüz gelişen piyasalar için hayatı güçleşleştiriyor. En fazla da Türkiye için.
İşte Türkiyenin savunmasız taraflarını; döviz borcunu, büyüyen bir cari hesap açığı ve artan borçlanma maliyetlerini içeren, WSJ tarafından hazırlanan bir düzine grafik.
Liranın Hızlı Düşüşü
Türkiye'ye yönelik yatırımcı duyarlılığının ana barometresi olan lira 12 devamlı tiraret günü dür dolara karşı düşmeye devam ediyor, kasım 1999'dan beriki en uzun serisi, IMF'den bir kurtarma planı almadan bir ay önce.
En fazla Kaybedenler
Liranın bu son yıldaki düşüşü 2008 2009 global finansai krizide de dahil olarak g20 ülkeleri arasında son 10 yıldaki en kötülerinden biri
(g20 parabirimlerinin son 10 yıldaki en kötü 52 hafta düşüşleri. Tarihler en ani düşüş tarihleri)
Enflasyon
Düşen döviz kuru, ithalatı daha pahalı hale getirerek enflasyonu artırdı.
(Tüketici fiyatlarında bir yıl öncesinden değişim)
Yükselen tahvil getirileri
tahvil gelirleri ile ölçüldüğü üzere,yatırımcılar yüksek enflasyon ve daraltma kurlarını telafi etmek için daha yüksek bir faiz oranı talep ettikleri için, borçlanma maliyetleri çok yükselmiş durumda.
(2019 Kasım ayında yerel para cinsinden Türk tahvillerinin getirisi)
Koruma Arayışı
Yatırımcılar, Türk borçlularının borçlarını geri ödeyemeyeceklerinden endişe ediyorlar. Türk devlet borcu temerrütüne karşı sigortalamak için kullanılan türevlerinin maliyeti bu yıl keskin bir şekilde arttı.
(kredi temerrüt takası ile ölçülen, beş yıl için 10 milyon dolarlık borcunu sigorta ettirmenin yıllık maliyeti)
Hassas Cari Hesap
Türkiye'nin finansal sisteminin önemli bir zayıflığı, yüksek cari hesap açığı bu türkiye ekonomisinin devam edebilmesi için yabancı para akışını sürekli çekmesi gerektiği anlamına gelir.
(cari hesap bakiyesi, çeyreklik(yani üç aylık)
Yabancı Borç Yığını
Türkiye'nin yurtdışından paraya bağımlılığının bir ölçüsü de, şirketlerin, devletin ve hane halklarının borçlu olduğu dövizcinsi borçların yüksek olan yüzdesidir.
Bu dış borç, lira düşmeye devam ettiği için geri ödeme daha pahalı hale geliyor buda döviz cinsinden borçlanan şirketler ve hane halkları için önemli bir sorun.
(Bazı gelişmekte olan ekonomilerin gdp dış borç yüzdeleri)
Ödemesi Zor
Bu dış borç, lira düşmeye devam ettiği için geri ödeme daha pahalı hale geliyor buda döviz cinsinden borçlanan şirketler ve hane halkları için önemli bir sorun.
(döviz cinsinden yapılan toplam banka kredilerinin oranı)
Kötü Krediler
Hükümet tarafından yapılan devlet garantili büyük bir borç verme programı tarafından körüklenen geçen yıl yaşanan kredi büyümesindeki artıştan sonra kredileri geri ödeme zorluğu ortaya çıktı.
(türkiye'nin en büyük bankalarında başarısız kredilerin bütün kredilerde oranı)
Petrol Zarar Veriyor
Türkiye, ithal petrole büyük ölçüde bağımlı. Bu büyük bir sorun, çünkü tl değer kaybederken, petrol fiyatı ,dolar cinsinden olarak, bu yıl artışta,
(Brent ham petrol fiyatlarında yıllık değişim)
Yakıt İhtiyacı
(Türkiye'nin dizel yakıt tüketimi)
FX Rezervleri Küçülüyor
İthal petrolün dolar cinsinden ödenmesi ,Türkiye'nin ,zaten IMF standartlarına göre güçlü bir krizi atlatmak için yetersiz olduğu düşünülen, döviz rezervlerini boşaltan bir faktör oldu.
(Türkiye'nin döviz rezervleri)
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu