Balkan mutfağı, zengin çeşitliliğiyle öne çıkan birçok tatlıya ev sahipliği yapıyor. Ancak Tufahije, bu tatlılar arasında en az bilinenlerden biri. Bosna-Hersek kökenli olan Tufahije, elmanın cevizle doldurularak şerbetle pişirildiği, hafif ve zarif bir tatlıdır.İşte, Tufahije tarifi...
TUFAHİJE TARİFİ
Malzemeler
- 6 adet büyük boy elma
- 100 gram ceviz içi
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 500 ml su
- 200 gram toz şeker (şerbet için)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı vanilya
- Kaymak ya da krema (üzeri için)
Yapılışı:
- Elmaların kabuklarını soyun ve içlerini dikkatlice oyun. Elmaların bütün kalmasına dikkat edin.
- Ceviz içini küçük parçalara ayırın ve toz şekerle karıştırın. Tarçını ekleyip karışımı tamamlayın.
- Hazırladığınız ceviz karışımını oyulmuş elmaların içine doldurun.
- Tereyağını tencerede eritin, ardından su, toz şeker ve limon suyunu ekleyerek şerbeti hazırlayın. Şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın.
- Elmaların üzerine şerbeti dökün ve yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte, elmalar yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen elmaların üzerine vanilyayı ekleyin ve tatlının biraz soğumasını bekleyin.
- Servis ederken üzerlerine kaymak ya da krema ekleyerek sunun.