Anadolu mutfağı, köklü tarihi ve zengin çeşitliliğiyle damaklarda iz bırakan birçok lezzete ev sahipliği yapar. Ancak bazı yemekler, zamana yenik düşerek unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. İşte onlardan biri: Tirit Yahni. Eskilerin düğün ve özel gün yemeklerinden biri olan bu lezzet, etin ve yufkanın birlikteliğiyle adeta bir ziyafet sunar.
TİRİT YAHNİSİ TARİFİ
Malzemeler:
Yufka için:
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Etli Yahni için:
- 500 gram kuşbaşı kuzu eti
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan (doğranmış)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı sıcak su
Sos için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Un, su ve tuzu bir kapta karıştırarak yumuşak bir hamur yoğurun.
- Hamuru 10 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru küçük bezelere ayırıp incecik açın.
- Yufkaları saçta ya da tavada her iki yüzü hafifçe kızarana kadar pişirin ve bir kenara alın.
- Tereyağını geniş bir tencerede eritin ve kuşbaşı etleri ekleyerek kavurun.
- Etler suyunu salıp çekince soğanları ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Tuz, karabiber ve sıcak suyu ilave edin. Etler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
- Pişen yufkaları küçük parçalara bölerek servis tabağına yerleştirin.
- Üzerine yahniden çıkan sıcak etli sosu gezdirin ve et parçalarını yerleştirin.,Küçük bir tavada tereyağını eritin. Kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız bu sosu yemeğin üzerine gezdirin. Tirit Yahni'yi sıcak olarak servis edin. Yanında turşu veya ayran ile mükemmel bir uyum sağlar.