Osmanlı mutfağı, zengin ve aromatik çorbalarıyla bilinir. Çeşm-i Nigâr Çorbası, ismiyle bile merak uyandıran, lezzetiyle büyüleyen geleneksel bir Osmanlı çorbasıdır. Adını Farsça "göz nuru" anlamına gelen "Çeşm-i Nigâr" kelimesinden alan bu çorba, hem besleyici hem de oldukça lezzetlidir. Mercimek ve terbiyeli sosun muhteşem uyumu sayesinde, Osmanlı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur.
ÇEŞM-İ NİGÂR ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
Ana Çorba İçin:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan (doğranmış)
- 1 adet havuç (rendelenmiş veya doğranmış)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 su bardağı su veya tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Terbiyesi İçin:
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri İçin:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber veya pul biber
- 1 çay kaşığı nane
Yapılışı
- Mercimekleri yıkayın ve süzün.
- Bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını eritin, ardından doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
- Rendelenmiş havucu ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
- Üzerine mercimekleri ve sıcak suyu ekleyerek kaynamaya bırakın.
- Mercimekler iyice yumuşadığında, çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
- Tuzu ve karabiberi ekleyerek karıştırın.
- Bir kasede yumurta sarısı, un, süt ve limon suyunu çırpın.
- Hazırladığınız terbiyeyi, çorbanın kesilmemesi için çorbadan bir kepçe sıcak su alarak yavaş yavaş karışıma ekleyin ve karıştırın.
- Hazırladığınız terbiyeyi tencereye eklerken sürekli karıştırarak ilave edin.
- Çorbayı kısık ateşte birkaç dakika daha kaynatın ve kıvamını kontrol edin. Gerekirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Küçük bir tavada tereyağını eritin, kırmızı biber ve naneyi ekleyerek hafifçe kızdırın.
- Bu sosu çorbanın üzerine gezdirerek servis edin.