1 trilyon dolar rüşvet

Birleşmiş Milletler’in yolsuzlukla mücadele kampanyasına göre dünyada her yıl 1 trilyon dolar rüşvet veriliyor, yılda 2.5 trilyon doların aklandığı ifade ediliyor. Yolsuzluk, yoksulluğu artırırken büyümeyi de baltalıyor.

1 trilyon dolar rüşvet
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2014 - 05:00

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı küresel yolsuzluk sıralamasında bir yılda 11 basamak birden yükselerek 64’üncü sıraya tırmanan Türkiye, 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’ne 17-25 Aralık soruşturmalarının gölgesinde girdi.

Birleşmiş Milletler’in yolsuzlukla mücadele kampanyası, dünyada her yıl 1 trilyon dolar rüşvet verildiğini, 2.5 trilyon doların ise yolsuzluk sonucu çalındığını hatırlatırken, yolsuzluğun daha az refah, daha az haklar, daha az hizmetler ve daha az istihdam demek olduğunun altını çizdi. Birleşmiş Milletler, bu yıl 9 Aralık Yolsuzlukla Mücadele Günü mesajı olarak “Yolsuzluk Zincirini Kır” ifadesini benimsedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Yolsuzlukla Mücadele Günü ile ilgili yayımladığı mesajda, beşikten mezara kadar milyonlarca insanın yolsuzluğun gölgesi altında yaşadığını belirterek “Yolsuzluk, yoksulluğu artıran, büyüme için yapılması gereken reformlara ayrılacak kaynakları törpüleyen ve kapsayıcı büyümeyi engelleyen küresel bir problem. Gelecek yıl dünyada sürdürülebilir kalkınma programı gündeme gelecek. Bunun için yolsuzluğu azaltmak ve milyonları yoksulluktan kurtarmak için daha fazla politika üretmeliyiz. Dünyanın yolsuzluğa daha fazla tahammül edecek gücü yok. Kamu görevlilerinin yanı sıra seçilmiş yetkililer de etik ilkelere uygun, şeffaflık ve hesap verebilirlik rehberliğinde hareket etmeli” dedi.

Türkiye, 18 Mayıs 2006 tarihinde TBMM’de kabul edilen Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’yle “bir kamu görevlisinin yasal geliri ile bağlantılı olarak makul bir açıklama getiremediği, malvarlığında önemli bir artış olan haksız zenginleşmeyi suç olarak düzenleyen yasal ve diğer gerekli önlemleri alma” yükümlülüğü altına girdi. Ancak 17-25 Aralık soruşturmaları sonrası dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesi Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’yle çelişiyor.

Yolsuzluk öldürüyor

ABD’deki yolsuzluk karşıtı One adlı örgütün hazırladığı rapora göre ise son yirmi yılda aşırı yoksulluğu önlemek için büyük çabalar gerçekleştirilmesine karşın yolsuzluk ve suçlar yoksulluk üzerinde risk oluşturuyor. Raporda yolsuzluk eylemleri arasında paravan şirketler ve kapa para aklanması sayılıyor. Rapora göre her yıl yolsuzluk yüzünden 3.6 milyon kişi yaşamını yitiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler