1. Uluslararası Roman Festivali başlıyor

Kocaeli Büyükşehir belediyesince 5-8 Mayıs tarihleri arasında yapılacak 1. Uluslararası Roman Festivali'nde dünyaca ünlü besteci ve yorumcu Goran Bregoviç ile bin roman çocuktan oluşturulan keman orkestrası sahne alacak.

Yayınlanma: 03.05.2011 - 11:32
Abone Ol google-news

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Sekapark'taki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Kocaeli'de 80 ilden, Balkanlardan ve Kafkaslardan gelen insanların yaşadığını söyledi.

Kocaeli'nin adeta Türkiye mozaiğinin bulunduğu bir kent olduğunu ifade eden Yazıcı, bu nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak kentte değişik etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.

Ersin Yazıcı, bu yıl da Roman Dernekler Federasyonu ile görüşerek, yaklaşık 50 bin Roman yurttaşın yaşadığı Kocaeli'de uluslararası bir Roman Festivali düzenleme kararı aldıklarını belirtti.

Kocaeli 1. Uluslararası Roman Festivali'nin ilk hazırlığını ''Bin Enstrüman, Bin Roman Projesi'' ile yaptıklarını dile getiren Yazıcı, finalin ise 5-8 Mayıs tarihleri arasında Sekapark'ta gerçekleşecek etkinliklerle son bulacağını kaydetti.

''1. Uluslararası Roman Festivali sevgi ve hoşgörü festivali olacak'' diyen Yazıcı, festivali düzenlerken hükümetin ''Roman açılımı'' vizyonundan etkilendiklerini bu nedenle böyle bir festival düzenleme kararı aldıklarını vurguladı.

Festival için seçilen tarihin Roman yurttaşlar için önemli olan ''Kakava'' şenliklerine denk getirildiğini kaydeden Yazıcı, ''Roman vatandaşlar, yıllardır Hıdrellez şenliklerini 'Kakava' şenlikleri adı altında 5-8 Mayıs tarihlerinde kutluyorlar. Bu anlamda bizde bu festivali, şenliklerle birleştirme kararı aldık'' diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak festivale çok önem verdiklerini belirten Yazıcı, ''Böyle bir festival Kocaeli'de ilk defa düzenlenecek. Bu festivalin Türkiye'de ve dünyada ses getirmesini istiyoruz. Festival sadece Kocaeli'yi değil, Türkiye ve dünyayı da kapsayan bir etkinlik olacak. Çalışma ekibimiz, Roman dernekleri ile birlikte güzel bir program hazırladılar. Kocaeli 5-8 Mayıs tarihleri arasında uluslararası televizyon kanallarında yer bulacak'' şeklinde konuştu.

Kocaeli'yi dünya kentti yapmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Dünya kenti olmanın olmazsa olmazı 'tanınır' olmak. Bunun içinde her türlü alanda aktivite yapılması gerekiyor. Bu anlamda düzenlediğimiz festivalde daha öncede kamuoyuna yansıyan bin kişilik orkestramız var. Bu orkestra, Uçurtma Tepesi'nde dünyaya 'Bin kişilik bir orkestra nasıl oluşturulur', 'Müzik ziyafeti nasıl verilir' gösterecek. Ülkemizdeki 4 ilden ve Bulgaristan, Makedonya, Macaristan ve Gürcistan gelecek Roman Halk Dansları toplulukları da gösteri yapacak. Organizasyon içerisinde iki büyük konser olacak. Dünyaca ünlü Boşnak besteci ve yorumcu Goran Bregoviç ile Gypsy Quenns Kings grubu konser verecek. İnşallah Kocaeli'den tüm dünyaya seslenecek. Bunların yanında Kibariye ve Ciguli gibi ülkemizde tanınan sanatçılarımızda olacak.''


Festival 5 Mayıs'ta başlayacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde, 5 Mayıs'ta Lüleburgaz davul zurna ekibinin çaldığı müzikler eşliğinde başlayıp, Sekapark'a kadar devam edecek olan kortej yürüyüşüyle festivalin stardı verilecek.

Çeşitli illerden gelen halk oyunu ekiplerinin gösterileriyle devam edecek etkinlik, Hıdrellez ateşinin yakılmasının ardından Goran Bregoviç konser verecek.

Bulgaristan, Macaristan, Gürcistan ve Makedonya'dan gelen Roman halk dansları grupları gösteri yapacağı etkinlikte, Roman çocuklardan oluşan ''Bir Enstrüman Bin Roman'' keman orkestrası ilk kez konser verecek.

Evlenmek isteyen yöresel kıyafetli 500 Roman genç kızın dileklerini yazdıkları kağıtları denize atacağı festivalde, Kibariye ve Ciguli'nin yanı sıra yerel sanatçılar da konser verecek. Festival 8 Mayıs'ta sona erecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler