10 soruda domuz gribi belirti ve tedavileri
İstanbul Florance Nightingale Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu grip hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
İstanbul Florance Nightingale Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu grip hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
1 Kaç grip türü var?
Gribe yol açan İnfluenza virüsünün 3 tipi var: İnfluenza A, İnfluenza B ve İnfluenza C. Her bir türün de onlarca alt türü var. İnfluenza A/H1N1 (domuz gribi), İnfluenza A/H3N2 gibi...
2 Mevsimsel grip ile domuz gribi arasındaki farklar?
İnfluenza (grip) virüsüne, mutasyona uğraması nedeniyle insanların bağışıklık sistemi Walışık değil. Bu nedenle çok hızlı yayılır. Domuz gribinin etkeni İnfluenza A /H1N1’dir. Domuz gribinin etkeni olan virüs de mutasyona uğradığından insanların bağışıklık sistemi tarafından hızlıca cevap verilememektedir.
3 Mevsimsel grip ve domuz gribi belirtileri nelerdir?
Belirtileri benzer. Ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürük. Aralarındaki en önemli fark domuz gribinde kusma ve ishal daha sık görülür.
4 Domuz gribi analizi nerede, nasıl yapılır? Pahalı mıdır?
Burun veya boğazdan alınan sürüntülerle tespit edilir. Domuz gribi teşhisi birçok laboratuvarda yapılabilmektedir. Resmi laboratuvarı İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’dür. Hastanelerde test yapılabilir, test o hastanede yapılamıyor ise hastane tarafından dışarıdaki bir laboratuvardan hizmet alımı ile kolaylıkla çalışılabilir. Test fiyatı yaklaşık 350 TL’ dir.
5 Risk grupları kimlerdir?
En önemli risk grupları 2 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı olanlar, organ nakli hastaları, bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlar, sigara içenler, siroz hastaları, böbrek yetmezliği hastalarıdır.
6 Aşının normal grip ve domuz gribinde etkisi var mı?
Aşı enfeksiyonu yüzde yüz engellemez. Aşının etkinliği virüslerdeki değişime bağlı olmak üzere değişik olmaktadır. Son dönemde aşının etkinliğinin düşük olduğu görülmektedir. Ancak bu değişebilmekte ve bir sonraki sezon aşının etkinliği yüksek olabilir.
7 Antibiyotik tedavisinin hastalıkta yeri var mı?
Grip tedavisinde antibiyotiklerin bir etkisi yoktur. Ancak hastalığın seyri sırasında komplikasyon olarak bakterilerle ek bir enfeksiyon gelişir ise bu durumda antibiyotik gerekli olur, ancak buna hekim karar vermelidir.
8 Yaşanan ölümler genellikle neden kaynaklanmaktadır?
Ölümler daha çok akciğer enfeksiyonu sonucu meydana gelen solunum yetmezliği sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca grip enfeksiyonu sonrasında sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
9 Gripten nasıl korunmalı?
Eller sık sık yıkanmalı. Ellerin ağza ve buruna temas edilmesinden kaçınılmalı. Selamlaşmalarda tokalaşma/öpüşmeden kaçınılmalı. Evde gripli olan kişiler var ise oda sık sık havalandırılmalıdır.
10 İlaç tedavisine ne zaman başlanmalı?
Liv Hospital İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Çağla Karakoç: Antiviral tedavi dediğimiz (örn; oseltamivir) ilaç tedavisi şikâyetler başladıktan sonraki 48 saat içinde etkindir. Geç başlanması durumunda etkisiz kalmaktadır. Antibiyotikler domuz gribinde etkisizdir.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi