"10 yaşında meslek seçilmez"

AKP'nin, 1+4+4+4 biçimindeki kesintili eğitim uygulama planı, eğitimciler tarafından "pedagojik" bulunmadı. Erken yaşta mesleki yönlendirme pek çok öğrenciyi mutsuz ediyor.

Yayınlanma: 10.01.2012 - 07:56
Abone Ol google-news

10 yaşında mesleki yönlendirmenin yapılamayacağını belirten eğitimciler, liselerin zorunlu eğitime alınması için de hiçbir hazırlık bulunmadığını, acele edilmesinin çok olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söylediler. Erken yaşta mesleki yönlendirme, Avrupa’nın bazı ülkelerinde uygulanıyor ve bu uygulama pek çok öğrenciyi mutsuz ediyor. Kimi ülkeler, bu uygulamadan vazgeçme yolunda adımlar atıyor.

Eğitim Bilimleri uzmanı, Avrupa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adil Çağlar, “Şûra’da, ‘çok iyi bir yönlendirme çalışması yapılacak, bu sınıflardan birisi hazırlık sınıfı olacak’ denildi. Ancak maalesef bu konuda bir ilerme olmadı. 10 yaş, çocuğun mesleki eğitime yöneltilmesi konusunda erken. O yaşta mesleki eğitime yönlendirme konusunda sorumluluk sahibi olmaları gerekmektedir. Eğer mutlaka böyle yapılacaksa o zaman mutlaka 5 ve 6. sınıflar ‘gözlem ve değerlendirme sınıfı’ olmalı, çocukların 2 yıl içinde okul değiştirme konusunda çok geniş hakları olması gerekir” dedi.

15 yıllık kesintisiz eğitim olmalı

Eğitimci,eski Eğitim-Sen genel başkanı Alaattin Dinçer, eğitimcilerin ve bilim insanlarının kesintili eğitim projesine pedagoji biliminin ilkeleri çerçevesinde karşı çıkmaları gerektiğini bildirdi. Önerilen eğitim modelinin, ideolojik ve tuzaklarla dolu olduğunu vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: “Her eğitim bilimci bilir ki 10 yaşına gelmiş bir çocuğu mesleki alanlarda tercih yapmaya zorlamak bilimsel değildir. 4 yıllık temel eğitim üzerine inşa edilmesi önerilen bu süreç çocuk psikolojisi bakımından da sakıncalıdır. Önerinin esas olarak 4 yıllık ilkokuldan sonra 4 yıllık ortaokul aşaması olduğu aşikârdır. Bunun anlamı ise din eğitimi veren okulların orta kısımlarını yeniden açmaktır. Mesleki eğitime yöneltmek işi kitabına uydurmaktan başka anlam taşımamaktadır.”

Dinçer 2+9+4 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını önerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler