100 bin ton fındık çürüdü: Kayıp 300 milyon dolar

İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, Türkiye’de fındığın külleme hastalığı nedeniyle 100 bin ton kayıp yaşadığını açıkladı. “Biz Türk fındığıyız diye sloganımız var. Ama şimdi fındık olduğu yerde çürüyor” diyen Gören, kurumları hastalıkla mücadeleye çağırdı.

100 bin ton fındık çürüdü: Kayıp 300 milyon dolar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2017 - 21:00

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere Ziraat Odaları, borsalar ve ihracatçı birlikleri olarak tüm kesimleri fındıkta külleme hastalığıyla birlikte mücadeleye çağırarak “Türkiye 15 yıl öncesinde dünya fındık üretiminin yüzde 85’ini karşılarken, şimdi bu oran yüzde 65’e düştü. Buna neden olan etkenlerden külleme hastalığı nedeniyle 2016’da 100 bin ton civarında yani yaklaşık 300 milyon dolar kayıp yaşadık” dedi.

Türkiye’de fındık üretimi yapılan 700 bin hektar alanın yüzde 80’inde küllemeyle mücadele gerektiğini anlatan Gören, “Külleme ile mücadelenin toplam maliyeti yaklaşık 250 milyon TL civarında. Külleme hastalığının fındığa birinci etkisi kalitedir. Dünyada ‘Biz Türk fındığıyız’ diye sloganımız var. Ama şimdi fındık olduğu yerde çürüyor. Bize fiyat değil, bol ve kaliteli ürün lazım” dedi.

Beklenti 550 bin ton

Gören, “Türkiye’de 40’ın üzerinde firma, kurum, ileriyi görebilmek adına rekolte araştırması yaptırıyor. Bizim araştırmamızda bu yıl 550 bin ton gibi bir beklenti var. 15 gün sonra tekrar araştıracağız. Birçok değişkenin etkisiyle bu tahmin, artabilir de eksilebilir de” diye konuştu.

Bir şey olmaz dendi

Bir şey olma z de ndi Fındık Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölüm Sorumlusu Dr. Arzu Sezer de, fındık üretiminde 2014’ten itibaren külleme nedeniyle yüzde 10 ila 20 verim kaybı yaşandığını aktardı. İFMİB Başkan Yardımcısı Ahmet Bilge Anbarlılar, “Külleme hastalığı 2014 yılında yaprakta vardı, 2015’te çotanakta vardı. Bir şey olmaz derken 2016’da ürün kaybı nedeniyle küllemeyi ciddiye almaya başladık. İki yıl göz ardı ettik. Çözüm konusunda hesap yapıyoruz. Ürün kaybı ile ilaçlama maliyetini karşılaştırınca, ürün çok kıymetli hale geliyor. Ziraat Odaları ile bilgilendirme yapıyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler