100 yıllık çınar: Kabataş Erkek Lisesi

Osmanlı Devleti'nden Cumhuriyet'e intikal eden sayılı eğitim çınarlarından biri olan Kabataş Erkek Lisesi, kurulduğu günden bugüne yalnızca Türk öğretmenlerle eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürerek Türkiye'nin geleceğine yön veren nesiller yetiştiriyor.

100 yıllık çınar: Kabataş Erkek Lisesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.05.2010 - 10:10

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü Recep Memiş, lisenin Osmanlı Devleti döneminde 2. Abdülhamit tarafından 1908 yılında kurulmasına izin verilmiş olan bir eğitim kurumu olduğunu, lisenin 1908'den bugüne varlığını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü belirtti.
Açıldığı semt dolayısıyla Kabataş adını alan lisenin daha sonraki yıllarda büyüdüğünü, Osmanlı Devleti'nin yıkılışından Cumhuriyet'e geçiş sürecinde 1928'de bugünkü binaya taşındığını anlatan Memiş, Cumhuriyet'e geçiş sürecinde sultani olan Kabataş Lisesi'nin, sultanilerin kaldırılmasıyla birlikte Kabataş Erkek Lisesi adını alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Anadolu Lisesi statüsünde olan lisenin, Anadolu'nun her köşesinden yatılı ya da gündüzlü erkek ve kız öğrenci aldığını belirten Memiş, 1992'den itibaren kız öğrenci almaya başlayan lisenin tarihi adı olan Kabataş Erkek Lisesi adıyla eğitime devam ettiğini, lisede 300 kız, 400 erkek öğrencinin eğitim ve öğretimini sürdürdüğünü bildirdi.
Lisede 225 öğrencinin yatılı olduğunu, bunların yüzde 90'nının kız öğrencilerden oluştuğunu ifade eden Memiş, okul bünyesindeki tiyatro, sinema, satranç, uçak maketi kulübü gibi 30'a yakın kulüpte, dışarıdan gelen öğretmenlerin eğitim faaliyetlerine katıldığını söyledi.

Memiş, liseye SBS sistemiyle girildiğini, sınav sonuçlarına göre ilk 2 binin içinde yer alan öğrencileri liseye kabul ettiklerini belirtti.

Kabataş Erkek Lisesi'ni her yıl İstanbul ve il dışından 10 bin ilköğretim okulu öğrencisinin ziyaret ettiğini söyleyen Memiş, bu ziyaretlerle SBS öncesinde liseyi başarılı öğrencilere tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti.

Başarıda püf nokta

Kabataş Erkek Lisesi'nin Türkiye'nin en başarılı orta öğretim kurumları arasında yer aldığını, lisenin ÖSS'de yüzde 100'lük başarı, yüzde 92'lik yerleştirme oranına sahip olduğunu vurgulayan Memiş, şöyle konuştu:

''Sınavı kazanma oranımız tamdır. Lise, bu başarısıyla Türkiye'de ilk 3'te yer almaktadır. Türkiye'de tercih edilen bir orta öğretim kurumu olarak başarılarıyla övünülen ve örnek gösterilen bir kurumumuzdur. Aynı zamanda vakıflaşmıştır, kurumsallaşmıştır. Bu yönüyle de vakıf destekli bir kurumdur. Eğitim ve öğretimini, çağdaş normlar içerisinde üst seviyede sürdürmektedir.''

Recep Memiş, Kabataş Erkek Lisesi gibi Osmanlı Devleti'nden Cumhuriyet'e intikal eden eğitim çınarlarının az sayıda olduğunu belirterek, lisenin kurumsallaşması, kendine ait bir kültürünün olması, bu kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasının başarıdaki en büyük püf nokta olduğunu ifade etti.
 

Kız öğrenciler daha başarılı

Lisenin 100 yılı geçkin bir süredir eğitim faaliyetinin olmasının büyük bir birikimi ortaya çıkardığını anlatan Memiş, şunları dile getirdi:

''Bu birikim çağdaş normlarla yoğrulup, öğrencilerimize aktarılmaktadır. Kabataş Erkek Lisesi'nde herkes her yerde olması gerektiği gibi işini ciddiye alır. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz kurumunun öneminin bilincindedir. Kurumsallaşma da çok büyük önem taşımaktadır. Bunların her biri markalaşmamızı ve başarıyı getirmemizi sağlamaktadır.''

Kızların başarı oranının erkek öğrencilere oranla daha yüksek olduğunu anlatan Memiş, ''Son 3 yılda okul birincisi kız öğrencilerimizden çıkmıştır. Geçen yıl bayrak erkeklerin eline geçmiştir. Genel profile baktığımızda, kız öğrencilerin gerek ÖSS, gerekse okuldaki ders sınavlarında erkek öğrencilerin önünde yer aldığını görmekteyiz. Bu da kız öğrencilerin derslerine daha fazla titizlik göstermelerinden kaynaklanmaktadır'' dedi.

Sayısal ağırlıklı eğitim veren Kabataş Erkek Lisesi'nde eğitim ve öğretim gören öğrencilerin tıp, mühendislik, hukuk, işletme fakültelerini tercih ettiğini belirten Memiş, ''Son 5 yılda öğrencilerimizin büyük bir bölümü tıp ve mühendislik fakültelerini tercih etti. Geçen yıl yerleşen öğrencilerimizin 59'u tıp, 80'i mühendislik fakültelerinde eğitimlerine devam ediyor. Öğrencilerimiz ilk 3 tercihlerine yerleşmektedir. Bu da önemli bir veridir'' diye konuştu.
 

Tarihi saraylarda eğitim

Recep Memiş, okulun bugün içinde bulunduğu binaların, 1867-1875 arasında padişah yakınlarının yazlık sarayları olarak kurulan tarihi Feriye Sarayları olduğunu, ününü de Sultan Abdülaziz'in son dönemlerini burada geçirmesinden ve şaibeli ölümünden aldığını söyledi.

Kabataş Erkek Lisesi binasının, Cumhuriyet ile birlikte Atatürk'ün emriyle eğitim kurumlarına dönüştürülen saraylardan biri olduğunu belirten Memiş, lisenin 28 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu ifade etti.

Lisede, eğitim ve öğretim binalarının yanı sıra pansiyon binası, revir, spor salonu, kütüphane, çok amaçlı konferans salonlarının yer aldığını anlatan Memiş, ''Öğrencilerimiz bu alanların tamamını kullanabilmektedir. Resim ve müzik atölyeleri ayrıdır. Laboratuvarlarımız hem uygulama yeri hem de teorik ders işlenmesi için amfilere sahiptir. Sınıflarımızın tamamında projeksiyon, bilgisayar internet ağı bulunmaktadır'' dedi.

Kabataşlı ünlüler

Lise Müdürü Memiş, Türkiye'nin bir harmanlaması olan Kabataş Erkek Lisesi'nin, 100 yıl boyunca ülkenin her yöresinden çalışkan ve başarılı öğrencileri aldığını ve ülkenin hizmetine sunduğunu ifade etti.
''Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, mutlaka Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun olmuş, o vilayetin, o beldenin önemli bir kişisine, orada isim yapmış bir insana mutlaka rastlarsınız'' diyen Memiş, Kabataş Erkek Lisesi'nin aynı zamanda halkın başarılı okulu haline geldiğini, bu yönüyle de her alanda çok başarılı insanlar yetiştirdiğini vurguladı.
Memiş, Kabataş Erkek Lisesi'nden yetişen politikacı, bilim adamı, karikatürist, müzisyen, şair, yazarlar arasında Adnan Kahveci, Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Aydın Aybay, Aydın Ilgaz, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, Cahit Berkay, Cezmi Ersöz, Ercüment Batanay, Erdal Atabek, Erol Simavi, Ferudun Karakaya, Hakkı Devrim, Hasan Gemici, Hasan Pulur, Hikmet Sami Türk, Prof. Dr. İsmet Giritli, Metin Sözen, Naim Talu, Nahit Menteşe, Süleyman Saba, Teoman Evren, Şükrü Elekdağ, Özdemir Asaf, Ömer Kavur'un yer aldığını belirtti.
Türkiye'nin her alanında Kabataş'ın mezunlarının görülebildiğini anlatan Memiş, ''Kabataş'ın büyüklüğünü bunlar sağlamaktadır. Türkiye'ye hizmet veren önemli bir kurum olduğunu göstermektedir '' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler