12 bin eczacı yoksul
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, eczane ekonomilerinin ciddi anlamda alarm vermeye başladığını, bu konu ile ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ciddi adımlar atması gerektiğini savundu.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde 24 bin 309 eczane bulunduğunu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapmış olduğu sözleşmeye göre birinci kategoriye giren eczanelerden, aylık 50 bin TL'ye kadar satış hasılatı yapan eczane sayısının toplam 12 bin olduğunu bildirdi. Saydan, bu eczanelerin eczacı karlılıklarıyla dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin altında kaldığını, eczane masraflarını düştükten sonra kalan karlılıklarıyla da tek kişilik yoksulluk sınırının altında olduklarını ifade etti.
Sendika olarak yaptırdıkları hesaplamalara göre ülke genelindeki 12 bin eczanenin aylık gelirinin 1500 liraya kadar olduğunu, eczacıların yaklaşık yüzde 10'unun aylık ortalama bin lira gelir elde ettiğini belirten Saydan, "Son dört yılda TÜFE enflasyon artış oranının TÜİK verilerine göre toplamda yüzde 33 civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda ilaç sektörü ve eczane ekonomileri enflasyon karşısında yüzde 40 'a yakın bir oranda erimiş ve ezilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Eczacıların kredi kullanımınin ise 2005 yılından bu yana 14 kat arttığını, bankalar hariç Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı'ndan eczacıların yaklaşık yüzde 70'inin kredi kullandığını ifade eden Saydan, şunları kaydetti:
"Eczane ekonomileri ciddi anlamda alarm vermeye başlamış durumdadır. Bu konu ile ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ciddi adımlar atması, eczacıların kamuya yapmış olduğu iskonto oranlarının değiştirilmesi, reçete başı almış oldukları 25 kuruşluk hizmet bedelinin daha makul bir seviyeye yükseltilmesi ve reçete başı meslek hakkı uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Son 8 yıldır karsız hatta zararına çalışan eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alınmasını sağlayan yetkililer bilmelidir ki iflas edip kapanan eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti alınması mümkün değildir. "
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti