15 milyar dolarlık yükseliş

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, ''2000 yılında Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 milyar 250 milyon dolar iken, 2010'da bu rakam 15 milyar dolara yükselmiştir'' dedi.

Yayınlanma: 05.04.2011 - 11:13
Abone Ol google-news

Kocaeli Valisi Ercan Topaca'yı makamında ziyaret ederek bir süre görüşen Çin'in İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kocaeli'nin coğrafi olarak iyi bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Kentin çok iyi yatırım ortamına sahip bulunduğuna dikkati çeken Qingyang, Kocaeli'de yaptıkları incelemelerin ardından iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkinin gelişmesi için çalışacaklarını belirtti.

Qingyang, daha sonra Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nu ziyaret etti.
Zeytinoğlu, Kocaeli'nin endüstriyel bir üretim merkezi olduğunu ve Türkiye'nin imalat sanayisinin yüzde 13'ünü gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kocaeli'nin ülke bütçesine, yüzde 13'ün üzerinde vergi vererek katkı sağladığını anlatan Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

''Bölgemizde Türkiye'nin en büyük 500 firmasının 82'si bulunmaktadır. Odamıza kayıtlı 156 yabancı sermayeli firma bulunmakta. Bunların arasında Çin firması yoktur. İlimiz otoyolları, havayolu ve demiryollarıyla bağlantısı olduğu için çok önemli bir noktaya sahiptir. Körfez ilçesinde 40'a yakın liman ve iskele bulunmaktadır. Kocaeli'de ağırlıklı olarak petro-kimya sektörü, otomotiv, çelik ve makine sanayisi mevcuttur. Ticaret açısından bakıldığında 2010'da yaklaşık 13 milyar dolarlık ihracat yapan bir il konumundayız. Petro-kimya ağırlıklı olmak üzere 37 milyar dolarlık ithalat yapan kentiz.''

Türkiye'nin Çin'den 17 milyar dolarlık ithalat, 2 milyar dolarlık da ihracat yaptığını hatırlatan Zeytinoğlu, ''Burada Türkiye aleyhine bir ticaret olduğunu görüyoruz. Bu ticaretin uzun vadede dengeye yaklaştırılması hepimizin görevi'' dedi.

Zhang Qingyang, Kocaeli'nin temelinin çok sağlam ve güçlü olduğunu, Türkiye ve Çin arasındaki ilişkinin geçmiş yıllara dayandığını söyledi.

Kendilerinin de bu ilişkileri derinleştirmeye ve geliştirmeye çalıştığını ifade eden Qingyang, şunları kaydetti:

''Elde ettiğimiz verilere göre, 2000 yılında Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 milyar 250 milyon dolar iken, 2010'da bu rakam 15 milyar dolara yükselmiştir. 2009 yılına göre de geçen yıl ticaret hacminde yüzde 50 oranında artış gerçekleştirilmiş. 2010 yılında Türkiye'nin Çin'e ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı. Ülkemizden gelen firmalar Türkiye'de yatırım yapmaya başladı. Kocaeli'de şu an Çin yatırımı yok, fakat önümüzdeki dönemlerde firmalarımız ilinize girmeye başlayacaktır. Kocaeli denizcilik ve limancılık sektöründe çok ilerlemiş bir kent. Başkonsolosluk olarak iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için çalışacağız.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler