15. Uluslararası Kukla Festivali başladı
Dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçıları İstanbullularla buluşturmayı 15. Kez gerçekleştiren Uluslararası Kukla Festivali dün akşam İtalyan Kültür Merkezi ev sahipliğinde İtalyan sanatçı Walter Broggini'nin "Solo" adlı gösterisiyle başladı.
Açılış töreninde konuşan festivalin yönetmeni Cengiz Özek, festivale beş yılda bir adı verilen ustanın bu kez Karagöz araştırmalarının önemli ismi Cevdet Kudret olduğunu açıkladı. Özek; “Festivalin kukla sanatına hizmet edenlere sunduğu “Onur Ödülü”nü bu yılki sahibi, büyük Karagöz üstadı Ragıp Tuğtekin’in öğrencisi olan ustam Ali Rıza Kıyak’a sunuyoruz.”dedi. Sağlık nedenleri dolayısıyla törene katılamayan Kıyak’ın ödülü kızına teslim edildi.
Dünyanın önemli kuklacılarını ağırlayan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali 13 Mayıs’a kadar sürecek. Kukla deyince “Karagöz ve Hacivat” gelir akla diyen Özek de Karagöz figürlerini yaparak başlamış kukla sanatına. Özek, “Beş kuruşumuz olmadan çıktık yola, yurtdışından kuklacı arkadaşlarımız bizim için ücret almadan gösteriler yaptılar” diyor fetivalin ilk yıllarında yaşadıkları zorlukları anlatırken.
15. yılında ABD, Çin, Şili, Peru, Singapur, Romanya, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Kolombiya’dan kuklacıların katılacağı festivalin programı oldukça yoğun. Değişik ülke kültürleri ve kukla sanatındaki farklı tekniklerin sunulacağı festivalde Forum İstanbul ve Marmara Forum’da yer alacak basit kukla workshopları, “Java’nın Silüeti” başlıklı Java gölge oyunu figürleri sergisi, Taksim metro girişinde Mauro Folli’nin “Kukla Ve Kuklacı” başlıklı fotoğraf sergisi ve Prof. Carmen Stanciu’nun, Mimar Sinan Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü’nde vereceği “Romanya Kukla Tiyatrosunun Dönüşümü” başlıklı konferansı da yer alıyor.
Yurtdışından davet ettikleri topluluklar için özenle çalıştıklarını söyleyen Özek, “ABD’den “Company Scoot Land” modern varyete şovu, Kolombiya’dan “El Bau de la Fantasia” masa kuklası tekniği, Peru’dan Jose Navorro yerel özelliklerini içinde barındıran ipli kukla tarzındaki “A la Carte” adlı varyete, kuklanın başkenti sayılan Çek Cumhuriyeti Prag’tan “Karromto” grubunun ipli kukla tekniğindeki inanılmaz görsellikteki sirki festivalin öne çıkanları” diyor.
Bu yıl ülkemizde Çin yılı olması nedeniyle Pekin Gölge Tiyatrosu da festivale özel bir gölge oyunuyla konuk oluyor. Festivalin diğer oyunları arasında Hollanda Lichtbende’nin şiirsel gölge oyunu, Singapur’dan Mascots and Puppets Specialists’in varyete tekniğindeki gösterisi, Romanya’nın köklü kukla tiyatrolarından Tandarica’nın eğlenceli gösterisi bulunuyor.
Festivale Türkiye’den katılacak topluluklardan Tiyatro Tem “Übü ve Lahana Sarması”nı, Ahşap Çerçeve “Dona Rosita'nın Dokunaklı Güldürüsü”nü, Semaver Kumpanya “Nasreddin Hoca”yı, Bülent Aksu modern bir Karagöz uyarlaması, Kültür AŞ. Gösteri Sanatları Merkezi “Leyle ile Mecnun” adlı halk hikayesini, Trup “Küçük Bir Kukla Süiti”ni, Tiyatro Yeniden “Küçük Prens ve Çiçek”i, Cengiz Özek ise “Büyülü Ağaç ” ve “Çöp Canavarı” adlı modern yaklaşımlı Karagöz gösterilerini kuklaseverlerle buluşturacak. (www.istanbulkuklafestivali.com - 0 212 243 47 04) (Fotoğraf: Zeynep Altay)
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu