16 Mart unutulmadı
İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) Eczacılık Fakültesi önünde 34 yıl önce öldürülen 7 öğrenci, katledildikleri yerde çeşitli öğrenci grupları, siyasi parti ve meslek örgütleri tarafından karanfillerle anıldı. Yaşamını yitiren 7 öğrenci için üniversitenini karşısına temsili “16 Mart Anıtı” dikildi.
16 Mart 1978 yılında İ.Ü Eczacılık Fakültesi önünde okuldan çıkarken üzerine atılan bombalar ve kurşunlarla yaşamını yitiren Hatice Özen, Baki Ediz, Hamit Akıl, Ahmet Turan Ören, Abdullah Şimşek, Murat Kurt ve Cemil Sönmez adlı öğrenciler katledikleri yerde çeşitli öğrenci grupları, siyasi parti ve meslek örgütlerince kitlesel gösteriyle anıldı.
İ.Ü Ana kapı önünde “2 Temmuz Sivas’dan 16 Mart Beyazıt’a, katleden devlet aklayan yargıdır. Unutmayacak, affetmeyeceğiz” pankart açan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri ve çok sayıda kişi Eczacılık Fakültesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Burada basın açıklamasını okuyan avukat Serhan Arıkanoğlu 34 yıl önce Beyazıt Meydanı’nın kanlı bir katilama sahne olduğunu ve 7 öğrencinin yaşamını yitirdiğini anımsatarak “Bu ülkenin tarihinin en kanlı ve aşağılık katliamlarından olan 16 mart katliamı, faili meçhul bir katliam değildir. Katliamı planlayanları, gerçekleştirenleri ve de aklayanları tanıyoruz. Katleden bombalar ordu malı, katliama katılan bizzat polis, aklayan ise yargıdır. 16 Mart parlementoların, hükümetlerin birbirine devrettikleri kesintisiz bir devlet faaliyetinin parçası olarak gerçekleşmiştir” dedi.
Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisiyken saldırı sırasında bacaklarından yaralanan ve 3 ay hastanede yatan Serhat Pekinar ise 16 Mart 1978’de polis tarafından zorla okul dışına çıkartıldıklarını söyledi. Pekinar, “Her zaman okulda olan polis şefi o gün yoktu. O gün okula gelen polis şefi ise halen İstanbul’da etkili yerde görev yapıyor 2 yıl önce de Hrant Dink cinayetinde Trabzon Emniyet Müdürü idi. Ama benim asıl üzüldüğüm biz bu davayı malesef AİHM’e götürümedik. Türkiye’deki kontgerilla, MİT, resmi ve sivil faşistleri teşhir etmemiz gerekirdi. Mahkemelerin ne dediği önemli değil, alın mahkemelerinizi başınıza çalın. Önemli olan faşizmin halka hesap vermesidir” diye konuştu.
Tarih anımsatmayı gerektirir
Avukat Eşber Yağmurdereli de, Türkiye’nin siyasi tarihi ve katliamlarla hesaplaşması gerektiğini belirterek “Bu katliamlar hem yaşandığı sırada hem de sonrasında hesaplaşmaya tabi tutulmadığı için tarih içinde tekrarlandı. En son Uludereyi yaşadık ve başka olayların yaşanma ihtimali var. 6-7 Eylül’ün hesabı sorulmadan 1 Mayıs 77 yaşandı. 16 Mart’ın hesabı sorulmadığı için Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas olayları yaşandı. Ama biliyoruz ki tarih bir bütünlüktür ve tarih sürekli hesaplaşmadır. Tarih adaleti başkalarında bekleyenlerin değil, kendi elleriyle sağlayan halkın gerçeğidir. O gün ölenleri bir kez daha yad ediyoruz ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması için hep hatırlayarak tetikte olmalıyız” dedi.
DİSK Gernel Başkanı Erol Ekici ise 16 Mart katliamının 12 Eylül darbesini hazırlamak için atılan bir adım olduğunu vurgulayarak “34 yıl önce Eczacılık Fakültesi önünde fasişt çeteler tarafından saldıraya uğrayan öğrenciler malesef aramızda yok. 12 Eylül’le hesaplaşmak isteyenler öncelikle İ.Ü önündeki katliamın faillerini ortaya çıkarmalı. Bu katlimın failleri ortaya çıkarılmadan 12 Eylül’le hesaplaşma gerçekleşmez” diye konuştu.
Konuşmanın ardından üniversiteye yaşamını yitiren öğrencilerin resimlerinin bulunduğu “Devrim şehitleri ölümsüzdür” yazılı pankart asıldı.
Temsili 16 Mart anıtı dikildi
Sanatçı Orhan Alkaya, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve CHP’lilerin de bulunduğu bir grup ise katledilen öğrenciler anısına İ.Ü üniversitesinin karşısına kauçuktan yapılmış temsili “16 Mart Anıtı” dikti. Orhan Alkaya yaptığı açıklamada, Bayazıt Meydanı’na ölenler anısına bir anıt yapılmasını istediklerini belirterek “34 yıl sonra dönemin öğrencileri ve gençler bir aradayız. Burada buluşarak özgür, adaletli bir danya talebini bir kez daha haykırıyoruz. Mücadelemiz buraya anıt yapılana kadar sürecek” dedi.
Açıklamanın ardından Bandista müzik grubu dinleti sundu. Gençlik Federasyonu, Öğrenci Kolektifleri, Halkların Demokratik Kongresi, TKP, Gençlik Muhalefeti, Ekim Gençliği, DÖB’ün de aralarında bulunduğu çeşitli öğrenci örgütleri ayrı ayrı anma programı gerçekleştirdi. Öğrencilere BDP İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel de destek verdi.
(Fotoğraf: VEDAT ARIK)
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu