2 Sulama tesisi daha hizmete giriyor
Çevre ve Orman Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında tamamlanan önemli sulama yatırımlarından ikisinin daha 31 Ekimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Şanlıurfa'da hizmete açılmasının planlandığını bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde milli gelirden aldığı payın arttırılmasını ve gelir seviyesindeki artışın sosyokültürel gelişmeyi de beraberinde getirmesini hedefleyen GAP'ta, gelir artışını sağlayacak temel faktörlerin başında tarım sektörüne yapılan yatırımların geldiği ifade edildi.
Bugüne kadar tamamlanamayan GAP kapsamındaki sulama yatırımlarının hızla hayata geçirilmesi için 27 Mayıs 2008'de Başbakan Erdoğan tarafından GAP Eylem Planının açıklandığının anımsatıldığı açıklamada, dünyanın en önemli entegre kalkınma projelerinden biri olan GAP ile temin edilen gelir ve istihdam artışının ''şehirden köye'' tersine göçe imkan sağlayacağı kaydedildi.
Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''Başta sulama olmak üzere GAP yatırımlarının hızla tamamlanması bölgede istihdam ve gelir artışına imkan tanıyacaktır. Bunun en güzel örneklerinden biri Şanlıurfa'dır. Susuz ama bereketli toprakların GAP ile suya kavuşturulması ülkemizde göçün temel sebebi olan iş imkanlarının yetersizliği problemini ortadan kaldırmıştır.
1990'lı yıllara kadar büyük şehirler başta olmak üzere Şanlıurfa'dan ülkenin bazı bölgelerine önemli miktarda göç yaşanmıştır. Ülkenin farklı bölgelerine göç eden bölge insanı, 1995'te Atatürk Barajı'ndan sulamanın başlaması ile ortaya çıkan istihdam imkanları dolayısıyla geriye dönmeye başlamışlardır. Bu 'tersine göç', ilde son on yılda önemli artış göstermiştir.''
42 bin 138 hektar arazi suya kavuşacak
GAP kapsamında tamamlanan önemli sulama yatırımlarından iki adedinin daha 31 Ekim 2010'da Başbakan Erdoğan tarafından Şanlıurfa'da hizmete açılmasının planlandığının bildirildiği açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarca tamamlanan ve ilk 10'u 10 Ekim 2010 tarihinde Aydın'da açılan 110 tesis arasında yer alan Harran Ovası Sulaması 6. Kısım ve Şanlıurfa Yukarı Harran Ovası Sulaması ile toplam 42 bin 138 hektar arazinin suya kavuşacağı belirtildi.
Mardin Ilısu Köyü'nde yeniden yerleşim ve gelir arttırıcı tedbirlere yer verilen açıklamada, GAP'ın temel yatırımlarından bir diğeri olan Mardin ve Şırnak illeri sınırları içinde kalacak Ilısu Barajı ve HES projesi tamamlandığında, Ilısu Barajı'ndan yılda ortalama 3,8 milyar kilovat/saat enerji üretiminin gerçekleştirileceğine ve bu enerjinin ekonomiye katkısının yılda yaklaşık 600 milyon TL olacağına işaret edildi.
Açıklamaya göre, baraj inşaatı sırasında inşaat alanında yıllık ortalama 4 bin kişi çalışacak, proje kapsamında toplam 100 bin kişiye aylık istihdam sağlanacak.
Modern tarım yöntemleri geliştirilerek birim alandan daha fazla gelir elde edilecek, ürün çeşitliliği arttırılacak.
''Baraj Gölün'de balıkçılık yapılacabilecek''
Ilısu Barajı inşaatından sonra inşa edilecek Cizre Barajı ile Cizre Ovası'nda 130 bin hektar arazi sulu ziraata açılarak daha modern şartlarda ve sürdürülebilir metotlara uygun üretim yapılacak.
Ilısu Baraj gölünde yapılacak etüt sonuçlarına göre ekonomik değeri yüksek olan türlerle balıklandırma çalışmaları yapılacak. Göl çevresinde oturanlar, kooperatif kurarak, balıkçılık yapabilecek.
Proje ile başlatılan yeniden yerleşim çalışmaları doğrultusunda yeni yerlerinde inşa edilecek konutlarla, yöre halkı için daha modern, sağlıklı ve altyapısı tamamen tekniğine uygun binalar yapılacak. Bunda ilk örnek Ilısu Köyü olup 48 hak sahibi için konutlar, köy konağı ve cami inşaatları tamamlandı.
Ilısu Köyü'nde yeniden yerleşim, yerinde uygulanacak ve bu sayede halkın bölge dışına göçünün de önüne geçilecek.
Bölgede önemli gelir artırıcı tedbirler arasında Temelli, Kartalkaya, Karabayır, Düğünyurdu, Koçtepe ve Ilısu köyleri için gelir iyileştirme uygulama planı doğrultusunda Ilısu Köyü'nde örnek seralar yapıldı.
İnşası tamamlanan 500 metrekare büyüklüğündeki iki ayrı serada, 8600 kilogramlık ortalama verime sahip sırık domates (yıllık geliri 2500 TL) ve 3500 kilogramlık ortalama verime sahip (yıllık geliri 5250 TL) kırmızıbiber üretimi yapılıyor.
Ilısu Köyü'ne ait ağaçlandırma sahasına; 200 dekar alana 3100 adet aşılı badem fidanı dikildi. Bu ormanın gelirinin tamamı ise köylülere ait olacak.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi