"2010 yılı barış ve Kıbrıs sorununun çözüm yılı olmalı"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bu ay yapılacak yoğunlaştırılmış görüşmelerde, Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir ilerleme sağlama hedefinde olduklarını ifade ederek, 2010 yılının barış ve Kıbrıs sorununun çözüm yılı olmasını diledi.

Yayınlanma: 03.01.2010 - 21:29
Abone Ol google-news

KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği'nin organize ettiği Aşure Günü etkinliği yapıldı.

Cihangir'de, geçtiğimiz yıllarda Cemevi ve Kültür Kompleksi için temeli atılan alanda yer alan etkinliğe, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat, Başbakan Derviş Eroğlu ile bazı bakanlar ve siyasi parti liderleri katıldı.

Cumhurbaşkanı Talat, Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği'nin düzenlediği etkinliğin çok anlamlı olduğunu söyledi.

Cemevi ve Kültür Kompleksi'nin yapılabilmesi için KKTC Devleti'nin doğrudan katkı yapması ve destek olmasının boynunun borcu olduğunu ifade eden Talat, Alevi düşüncesinin izleri ve etkilerinin Kıbrıs'ta yüzyıllardır var olduğunu dile getirdi.
Talat, her şeyin temelinin insanların kardeşliği olduğunu, Kıbrıs'ta Rumlar ve Türklerin birlikte yaşamasının kader olduğunu, bunun için de barış ve dostluğun egemen kılınması gerektiğini vurgulayarak, ''Sorunun çözümü için öncelikli görev bizimdir. Öncelikli olarak bizim çalışmamız lazımdır. Bunu birilerinin sihirli bir güçle bize empoze etmesini veya bize sunmasını ve herkesin bunu kabul etmesini beklemek hayaldir, mümkün değildir. Görev bizimdir'' dedi.

Talat, sorunun çözümü için gerçek ve hedefi belli olan çalışma çizgisi izlemeleri gerektiğini ve bunu yaptıklarını ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının bir adım değil, 10 adım önde olduğunu söyledi.

''Biz, sorunun çözümüyle ilgili yeni fikirler üreterek, farklı görüşler arasına köprüler kurarak, görüş birlikleri sağlamaya çalışıyoruz'' diyen Cumhurbaşkanı Talat, Rumlar ve Türklerin görüşlerinin uzun zamandır tartışıldığını, yer yer yakınlaşıp, farklılıkları da olan görüşlerin arasında köprüler kurup esneklikler göstermenin zamanının geldiğini vurguladı.

Bu ay gerçekleştirilecek yoğunlaşmış görüşmeler için çok ciddi bir hazırlık içinde olduklarını anlatan Talat, ''Bu görüşmelerle Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir ilerleme sağlama hedefindeyiz. Bunu başarabilirsek, umarım ki önümüzdeki aylarda hep birlikte 2009'dan 2010'a geçerken ortaya koyduğumuz 2010 çözüm yılı umutlarını gerçekleştirmiş olabiliriz'' diye konuştu.

Başbakan Eroğlu

Başbakan Derviş Eroğlu da, Aleviler'in bu anlamlı gününde gerçekleştirdiği etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Aleviliğin ne demek olduğunu ve ülkedeki Alevi cemaatinin varlığını bilen insanlar olduklarını kaydetti.

KKTC'nin çok güzel bir ülke olduğunu, güzellikler katmak için birlik ve beraberlik içinde çalışıldığını dile getiren Eroğlu, ''Hangi görüşü savunursak savunalım, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz takdirde, hem ülkemizi daha da güzelleştirmiş oluruz, hem de ülke insanı için daha huzurlu yaşanacak bir ülke ortamı yaratmış oluruz'' dedi.

Alevi cemaatinin desteği, hükümetin katkılarıyla, geçmişte temeli atılan Cemevi ve Kültür Kompleksi'nin bitirileceğini kaydeden Eroğlu, ''KKTC Hükümeti olarak, her görüş ve düşünceye saygılıyız. Her din ve mensuplarına da saygılıyız. Özellikle laik, demokratik KKTC topraklarında değişik düşünceler, görüşler, inançlar olacaktır'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler