2010 yılı bütçesi komisyonda

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığı'nın 2010 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Yayınlanma: 09.11.2009 - 09:19
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, komisyonda bakanlığının yanı sıra Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'ın bütçelerini de sunuyor.

Bütçe üzerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, siyasetin yargıya karıştığını, yargının hastalandığını ileri sürerek, AKP'ye karşı gelenlere, hukukun, ''baskı ve terbiye'' aracı olarak kullanılmak istendiğini söyledi. Kaptan, AKP'nin, adaletin genetiğini değiştirdiğini, hukuku ''GDO'lu'' hale getirdiğini iddia ederek, Silivri'de ve Habur'da farklı hukuk uygulandığını öne sürdü. Kamuoyunda ''Ali Dibo'' olarak bilinen ihale yolsuzluğu iddialarına da değinen Kaptan, Bakan Ergin'e, ''Hatay'da ihale dağıttığınız gibi adalet dağıtamazsınız. Adaletsiz Adalet Bakanı olarak tarihe geçeceksiniz'' diye seslendi.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de Kartal Hakimi hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, ''şehitler için kullandığı kelle'' sözü nedeniyle 3 kuruş ödemeye mahkum ettiği için mi dava açıldığı sorusunu yönelterek, ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, kayıp trilyon davasında yargılanmasına karar veren Sincan Hakimi için neden müfettiş gönderildi? Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı niçin sıkıntıya sokuldu? Bir tarikatın yandaşları konusunda takındığı doğru tavır nedeniyle mi?'' dedi. Hiç kimsenin, ''Hüseyin Üzmez kararından'' sonra Adli Tıp Kurumunu savunamayacağını, bunun bir ayıp olduğunu belirten Ergin, sıradan bir vatandaş bile ruhsal zedelenmeyi anlarken, Adli Tıp Kurumunun bunu nasıl anlayamadığını sordu. Toplumun her kesiminin ''dinlenilir'' hale getirildiğini savunan Ergin, ''Başbakan'ın bile dinlendiği anlaşıldı. Bumerang gibi yaptığınız işlemin size döndüğü ortaya çıktı'' diye konuştu.

CHP'li Ergin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, Habur'da kurulan ''mobil adliyeleri'', Türkiye'nin başka yerlerine de kurup kurmayacakları sorusunu yöneltti. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ise Sayıştayın üye seçiminden önce adaylara, hakimlerin, yargıçların, milletvekillerinin arkasında oy istemesini doğru bulmadığı için randevu vermediğini belirtti.

'Yargı üzerinden...'

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, mahkemelere düşen dosya sayısını azaltmak için teknolojinin bütün imkanlarından yararlanılmasını, gerekirse kadro artırımına gidilmesini istedi. Hükümetin, kurumlar ile gerginlik, sürtüşme politikasını, yargı üzerinde de yürüttüğünü öne süren Kalaycı, ''Yargı bağımsız olsaydı, gezici mahkemeler kurulur muydu? Hüküm, Ankara'dan verildi; teslim olanlar suçsuzdur... Bu kişilerin çatışmaya girmediğini nereden biliyorsunuz? PKK yasadışı değil mi? Kim terörist, kim değil?'' diye konuştu.

 

'Sizin gibi sosyal demokratlardan utanç duyuyorum'

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelere işaret ederek, bunların içinde, hırsızlığın, dolandırıcılığın bulunmadığını söyledi. Kaplan, ''Savcılar, bizim için mi çalışıyor, fazla mesai yapıyor?'' dedi. DTP'li milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıldönümlerine, yargı yılının açılışlarına çağrılmamasından şikayet eden Kaplan, ayrımcılık yapıldığını iddia etti. Kaplan, davet edilmeseler de kapıda görevliler bulunsa da milletvekili ve hukukçu olarak, bu toplantılara katılacağını söyledi. Kaplan, Adli Tıp Kurumunun A'dan Z'ye değiştirilmesi gerektiğini öne sürerek, adalet için bu kurumun yöneticilerinin tümüyle değiştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

DTP'li Kaplan, sapanla taş attan çocuklar için 12 yıldan 24 yıla kadar ceza istenilmesini de eleştirdi. Mahmur Kampından gelen bebeklerin, anneleriyle birlikte sorgulandığını ileri süren Kaplan, ''Usul hatası yok mu? Evinden dönenlerin bu tür prosedürden geçmesi yanlış değil mi?'' sorusunu yöneltti. Muhalefetin Habur'da gezici mahkeme kurulmasına yönelik eleştirilerine işaret eden Kaplan, ''Mübarek muhalefet, Ülkü Coşkun, Ankara'dan helikopterle Uludere'de DEP Milletvekili Ahmet Türk ve arkadaşları aleyhine ifade topladığında niye sesiniz çıkmıyordu? Öcalan, özel statüyle yargılandığında neredeydiniz? Silivri'de özel mahkeme kurulmadı mı? El insaf, el vicdan... Biraz yakın zaman tarihini göz önünde bulundurmamız lazım'' diye konuştu.

CHP'li Ergin'in, ''Sende vicdan varsa PKK'lıların öldürdüğü çocukları, 40 bin kişinin öldürülmesini söylersin'' tepkisine Kaplan, ''Sizin gibi sosyal demokratlardan utanç duyuyorum. Otur oturduğun yerde dinlemesini bil'' diye karşılık verdi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise Kaplan'ın TBMM'deki varlığından utanç duymadığını, halkın iradesiyle geldiğini, halkın iradesine de saygılı olduğunu söyledi.
Hamzaçebi, yargının siyasallaştığı bir sürecin yaşandığını ifade ederek, Adli Tıp Kurumunun itibar kaybı içerisinde olduğunu, Hüseyin Üzmez raporundan başlayan bu kaybın devam ettiğini söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler