3D teknolojisi evlere girmeye hazırlanıyor

Las Vegas'ta düzenlenen dünyanın en büyük yayıncılık fuarına (NAB Show), bu yıl üç boyutlu (3D) ürünler damgasını vurdu.

Yayınlanma: 15.04.2010 - 14:13
Abone Ol google-news

Sinema, televizyon, radyo ve internet yayıncılarına yönelik ürünlerin en son versiyonlarının ve yeniliklerin sergilendiği fuarda, daha önceki yıllarda HD (yüksek çözünürlüklü) yayıncılığa ilişkin ürünler ağırlık kazanırken, bu yıl üç boyutlu yapımla ilgili ürünler öne çıktı.

Dünyanın önde gelen kamera, ekran ve kurgu setleri üreticilerinin hemen tümünün stantlarında üç boyutlu yapım ürünleri dikkati çekti.

3D teknolojisinde çift lensli kamera veya birbirine dikey iki kameranın çektiği görüntüler ekrana yansıtılıyor. Çıplak gözle bakıldığında ekranda birbirine karışmış gibi görünen görüntüler, özel gözlükle bakıldığında üç boyutlu halde ve adeta ekrandan dışarı çıkacakmış gibi görünüyor.
HD ürünlerdeki çeşitlilik ve maliyetlerin düşmesiyle yüksek çözünürlüklü yayına geçiş süreci hız kazanırken, Avatar filminin dünya çapında yarattığı etki ve Vancouver'daki son kış olimpiyatlarının ilk kez üç boyutlu olarak naklen yayınlanmasıyla tüm üreticiler, dikkatlerini bu alana kaydırmış görünüyor.

Ürünler ağırlıklı olarak televizyon şirketleri ve film yapımcılarını hedef alırken, bir Japon firması, tüketicilerin de satın alabileceği ilk küçük boy 3D kamerayı fuarda tanıttı. Panasonic şirketinin yakında piyasaya sunacağı küçük boy kameranın fiyatının 16 bin avro olması bekleniyor. Diğer önde gelen kamera üreticilerinin de benzeri ürünleri bu yıl içinde piyasaya sunmaları bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler