3G ihalesine yeniden çıkılıyor

Cep telefonunda görüntülü konuşma, hızlı internet ve veri aktarımı başta olmak üzere birçok teknolojik kolaylığı beraberinde getirecek Üçüncü Nesil (3G) haberleşmi sistemi için lisans verilmesine yönelik yeni ihale 28 Kasım'da gerçekleştirilecek. İhalenin ardından görüntülü konuşmaya 2009 yılının ilk yarısında geçilmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 08:04
Abone Ol google-news

3G ihalesinin ön koşulu olan numara taşınabilirliğinin başlamasından sonra Telekomünikasyon Kurumu, 28 Kasım’da da 3G lisansı verilmesine yönelik yeni ihaleyi yapacak. Kapalı teklif usulü yapılacak ihalenin, yetkilendirme süresi, imtiyaz sözleşmesinin taraflarca imzalanmasından itibaren 20 yıl olacak. 3G asgari lisans bedelleri; 40 Mhz A lisansı için 285 milyon Avro, 35 Mhz B lisansı için 250 milyon Avro, 30 Mhz C lisansı için 214 milyon Avro, 25 Mhz D lisansı için 178 milyon Avro olacak.

Danıştay’ın ihaleyi onaylamasının ardından lisans anlaşması yapılacak. Prosedürlerin tamamlanmasının sonra 2009’un ilk yarısına kadar 3G hizmetinin verilmesi planlanıyor. İhaleye katılmak için Avea, Turkcell, Vodafone şartname alırken, ihaleye dördüncü bir firmanın da daha katılması bekleniyor. İhaleye katılabilmek için firmalar yarın çalışma saati bitimine kadar şartname alabilecek. İhale dosyası ise Perşembe günü saat 15.00’e kadar teslim edebilecek.

 

3G'nin getirdikleri

-Hızlı ve kaliteli mobil görüşülebilecek.

-Internet 72 kat daha hızlı olacak.

-Cep telefonundan veri, müzik dosyaları indirmek kolaylaşacak.

-Görüntülü telefon görüşmeleri başlayacak.

-Cep telefonlarından televizyon izlenebilecek.

-Cep telefonlarından her yerde multiplayer karşılıklı oyun oynanabilecek.

-Video konferans yapılabilecek.

 

İhale bir kez ertelenmiş bir kez de iptal edilmişti

25 Mayıs 2007’da yapılması planlanan ihale yeterli başvuru olmaması nedeniyle Telekomünikasyon Kurumu tarafından 7 Eylül 2007 tarihine ertelenmişti. 7 Eylül'de yapılan ihaleye Turkcell tek katılımcı olarak girmiş ve A grubu lisansı için 321 milyon Avro teklif vermişti. B, C ve D tipi lisanslar ise katılımcı olmadığı için ihale edilmemişti. Vodafone ve Avea ise şartname aldıkları ihaleye numara taşınılabilirliği uygulamasından önce üçüncü nesile geçilmesinin Turkcell lehine haksız rekabet yaratacağı gerekçesiyle katılmamıştı. İhaleye tek katılımcı olması nedeniyle Telekomünikasyon Kurulu yeterli rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler