44 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Mardin Bilge köyü katliamıyla ilgili iddianameded 9 zanlı hakkında canavarca hisle öldürmekten ağırlaştırılmış 44'er kez ömür boyu ve 219'er yıla kadar hapis isteniyor. Katliamla ilgili olarak iki çocuk için de 1120 yıla kadar hapis isteniyor.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 08:16
Abone Ol google-news

Mardin Bilge köyü katliamıyla ilgili hazırlanan iddianamede 9 zanlı hakkında canavarca hisle öldürmekten ağırlaştırılmış 44'er kez ömür boyu ve 219'er yıla kadar hapis istendi.

Çocuk Ağır Ceza'da yargılanacak yaşları 18'den küçük 2 zanlı yetişkinlere istenen cezaların yarı oranında ceza alacak. İki çocuk için 1120 yıla kadar hapis isteniyor
Mardin Bilge köyünde 44 kişinin öldüğü 3 kişinin de ağır yaralandığı katliamla ilgili 2'si çocuk toplam 11 şüpheli hakkında 10 ayrı suçtan rekor hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede müthiş iddialar yer aldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, devletin korucuları katliamda devletin silahını kullandığı iddia ediliyor. İddianamedeki çarpıcı tespitlerin şöyle olduğu ifade edildi:

Katliamda kullanılan silahlardan 3'ü korucular Abdulhakim Çelebi ile Mustafa Çelebi'ye tutanakla verilen devlet silahı. Bu tespit olay yerinde bulunan boş kovan ve mermiler ile korucuların evlerinde ele geçirilen silahların Diyarbakır'daki Emniyet Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan incelemesinde ortaya çıktı.

 

Katliamda devlet silahları

Devletin verdiği silahla suçun işlenmesi nedeniyle şüpheli Abdulhakim Çelebi'ye verilen cezanın TCK'nın 266 maddesi uyarınca artırılması talep edildi. Aynı şekilde şüphelilerden Mustafa Çelebi'ye ait korucu silahının da katliamda kullanıldığı belirlendi. Mustafa Çelebi'nin katliam sırasında bizzat yer almadığı, ancak "genel güvenliği silahla ateş etmek suretiyle kasten tehlikeye sokmak" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapsi istendi. Mustafa Çelebi'nin kullandığı silahın devlet silahı olması nedeniyle verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması talep edildi.

Katliamda ağırlaştırılmış ömür boyu hapisleri istenen şüphelilerden Mehmet Sait Çelebi, Ömer Çelebi ve Ahmet Çelebi'nin daha sonra ev ve köy arazisinde yapılan aramalarda bazı mühimmat ve silahlar çıktı. Bu 3 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra ayrıca "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

 

İki kişinin yaşı 18'den küçük

Sanıklardan Mehmet Çelebi, Abdulhakim Çelebi, Ömer Çelebi, Süleyman Çelebi, Mehmet Emin Çelebi, Mehmet Sait Çelebi, Abdulkadir Çelebi, Mehmet Ali Çelebi ve Ali Çelebi'nin canavarca hisle öldürmek suçlarından toplam 44'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmaları istendi. 9 şüphelinin ayrıca 6 yetişkin ve 4 çocuğu da iştirak halinde tasarlayarak canavarca hisle öldürmeye kalkışmak suçundan 10'ar kez 216'şar yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. 9 sanığın ayrıca 6136 sayılı yasaya aykırı şekilde hareket ettikleri belirtilerek 3'er yıla kadar hapisleri de istendi. Çocuk Ağır Ceza'da yargılanacak olan yaşları 18'den küçük 2 şüpheliye de yetişkinlere istenen cezaların yarı oranında ceza istendiği kaydedildi. Katliama bizzat katılan M.Ş.Ç. ve A.Ç. için de aynı suçlara feri iştirak suçundan 1120 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

 

Jandarmaya eksiklik ve şaibe suçlaması

İddianamede katliamı soruşturan jandarmanın eksiklik içinde olduğu iddia edildi. Bu iddianameye "Şaibe" kelimesiyle yansıdı. Soruşturma safhasında, maktul yakınlarının "Jandarma ihbar hattı 156'yı aradık ama kimse gelmedi" iddiasını değerlendirildi. Jandarmadan 156 Jandarma İhbar Hattı'na yapılan imdat çağrılarının telefon kayıtları istendi. Jandarma 'katliamın yaşandığı gece tutulan 156 Alo Jandarma İhbar Hattı kayıtları imha edildi' bilgisi verdi.


Köye geç gelindi iddiası

Sabah'ın haberine göre, katliamın haber alınmasından hemen sonra jandarmanın neden bu kadar geç kaldığı yönündeki soruya da yanıt arandı. Bununla ilgili iddianamede "En yakın jandarma karakolunun Bilge köyüne olan uzaklığı 4 kilometredir. Ancak ilk jandarma grubunun köye intikali 2 saat sonra olmuştur" ifadesi yer aldı.

Katliama katıldığı ileri sürülen koruculardan Abdulhakim Çelebi'nin evinden MKE yapımı - TNT kalıpları, el bombaları ve C-3 tipi plastik patlayıcılar bulundu. Mühimmatın tümünün Mardin İl Jandarma Komutanlığı envanterinde kaydı bulunduğu anlaşıldı. Bombaların sayıca çok olması iddianameye "Vahim nitelikte" diye yansıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler