50 basın örgütünden deklarasyon

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Atilla Sertel ve yönetiminin, taraflı ve antidemokratik tutum sergilediğini belirten 50 basın örgütü, yayımladıkları ortak deklarasyonla TGF'nin meşruluğunu kaybettiğini açıkladı.

50 basın örgütünden deklarasyon
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.01.2013 - 13:26

Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısına, 10 üye cemiyetin TGF'den atılmasını, 6 cemiyete de geçersiz nedenlerle disiplin cezası verilmesini protesto ederek katılmayan 50 basın örgütü, ortak deklarasyon yayımladı.

Deklarasyonda, ''1997 yılında büyük fedakarlıklarla kurulan TGF'nin, son 3 yılda Atilla Sertel yönetiminin antidemokratik, hukuk dışı ve etik açıdan kabul edilemez uygulamalarına sahne olmaktadır'' denilerek, bugünkü duruma gelinmesinde Atilla Sertel'in iyi niyet kurallarına uymayan girişimlerinin etkili olduğu belirtildi.

''Atilla Sertel'in ötekileştirme sürecini başlatarak, gazetecilerin sorunlarını çözmek yerine şahsi ihtiraslarının peşine düştüğü'' belirtilen deklarasyonda, şunlar kaydedildi: ''Atilla Sertel ve yönetimi, yapılan yazılı ve sözlü uyarılara rağmen antidemokratik uygulamalarını sürdürdü, dışlama ve hukuk dışı uygulamalarına ısrarla devam etti. Bu sebeple olağanüstü kongre için 4 Ocak'ta Ankara'ya gelen ve bu deklarasyona imza koyan bizler, kongreye katılmama kararı aldık. 13 Aralık 2009 tarihinde, kağıt üzerinde bir tüzük genel kurulu yapıldı. Bu değişiklikle TGF'nin 11 kişiden oluşan yönetimi doğal delege yapılarak, eşitlik ilkesi bozuldu. Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetimi, 2012 yılına gelindiğinde hukuk dışı uygulamalarına kongre öncesi başladı. 71 üye basın kuruluşuna sahip federasyonun 15 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı ve muhalif görülen 7 cemiyetin 28 delegesi hazırun listesine alınmadı. Bu delegelere oy kullandırılmadığı gibi, konuşmalarına da izin verilmedi. Taraflı tutum sergileyen divan kurulu da hukuksuz uygulamalarla kongreye damgasını vurdu. TGF yönetimi ve divan kurulu gerçekleştirilen genel kurulda yasaları hiçe saydı, seçim sonucunu tartışmalı hale getirdi. Genel Kurul'un hemen ardından yapılan Alanya Başkanlar Konseyi Toplantısı ise Atilla Sertel'in başkanlar konseyini hiçe saydığını açıkça ortaya koydu. TGF tarihinde ilk defa Başkanlar Konseyi tamamlanmadan yarım bırakıldı. Hukuksuz bir kongre ile seçilen ve meşruluğunu kaybeden Atilla Sertel yönetimine karşı harekete geçen gazeteciler cemiyetleri, yeterli sayının çok üzerinde delegenin imzasını toplayarak olağanüstü genel kurul yapılması için TGF yönetimine başvurdu. Olağanüstü genel kurulda seçimi kaybedeceğini anlayan Atilla Sertel ve yönetimi, bu defa da muhalefette yer alan 10 gazeteciler cemiyeti ile basın meslek örgütünü sudan bahanelerle Türkiye Gazeteciler Federasyonu üyeliğinden ihraç etti. Sertel yönetimi, TGF Genel Başkan adayı Nuri Kolaylı'ya da akıl almayacak uydurma bir nedenle 'kınama cezası' vererek, aday olmasının önüne geçmek istedi.''

Yaşanan bütün bu gelişmelere karşın diyalog arayışının son ana kadar sürdüğüne dikkat çekilen deklarasyonda, ''Federasyon yönetiminin keyfi uygulamalardan vazgeçmesi ve TGF'nin bütünlüğünün korunması amacıyla olağanüstü kongre öncesi yapılan son uzlaşma girişimimiz de ne yazık ki Sertel yönetimi tarafından kabul edilmemiştir'' denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler