62 tutuklu gazeteci için uçurtma uçurdular

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, Türkiye'de tutuklu 62 gazetecinin serbest bırakılması için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önündeki meydanda uçurtma uçurdular.

Yayınlanma: 04.05.2013 - 07:08
Abone Ol google-news

TGS Başkanı Ercan İpekçi, siyasi iktidarın kendi aleyhine gördüğü herkesin “terörist”, her faaliyetin de “terörist faaliyet” olarak nitelendirildiğini belirterek, “Mesleğimizi yargılayan bu kanunları, bu davaların hepsini reddediyoruz” dedi. Uçurtma eylemine, Odatv davasında bir yılı aşkın bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen gazeteciler Nedim Şener, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ile Şükran Soner, Zeynep Oral, CHP milletvekilleri Melda Onur, Kadir Gökmen Öğüt, Toplumsal Bellek Platformu’ndan Canan Kaftancıoğlu da destek verdi.

Eylül dergisi editörü Erdal Süsem’in 4 yaşındaki oğlu da annesi Eylem Süsem ile birlikte, babasının özgürlüğe kavuşması için uçurtma uçurdu. Eşinin MKP üyesi olduğu gerekçesiyle 3 yıldır tutuklu yargılandığını belirten Eylem Süsem, “Oğlumuz büyüyünce babasının özgür kalacağına inanıyor. 1 saatlik açık görüşlerden ayrılırken çok zor oluyor. Gardiyanlara tepki gösteriyor. Kapalı görüşlere hiç götürmüyorum. Babasının yanına gidemeyince ağlıyor” dedi. Babası tutuklandığında Renas’ın 10 aylık olduğunu ifade eden Süsem, “Babasını cezaevinde tanıdı. İlk başlarda cezaevini babasının evi olarak biliyordu. Babasının orada çalışıp, para kazandığını sanıyordu. Ancak şimdi öğrendi. Bütün polisler onun için çizgi film Transformers’da kötü karakter Megatron” diye konuştu.

Uçurtma eyleminin ardından açıklama yapan TGS Başkanı İpekçi, Türkiye’nin dünyanın en çok gazeteci hapseden ülke olma unvanını elinden bırakmadığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Tutuklu 62 gazetecinin özgürlüğünü talep etmek için onların fotoğraflarını taşıyan uçurtmaları gökyüzüne saldık. Görmeyen gözleri görsün diye. Medya baskı altındayken Türkiye’nin özgürleşmesi mümkün değil. Hapisteki arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını, TMK’nin tamamen kaldırılmasını, terör mahkemelerinin lağvedilmesini istiyoruz.”

 

Özgür basın tutuklu

CHP Milletvekili Melda Onur da “Tutuklu arkadaşlarımız için ‘gazetecilik nedeniyle içerde değiller’ diyorlar ya... Bu arkadaşlarımız, gazetecilik yapmasınlar diye içerdeler. Gerçek budur. Özgür basın tutukludur” dedi. Gazeteci Nedim Şener de uçurtmanın, “Uçurtmayı Vurmasınlar” filminde olduğu gibi cezaevi duvarlarının arasında bile özgürlüğü temsil ettiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler