7 ay sonra gelen 'pardon' için 200 bin lira tazminat istedi

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, esrar sattığı iddiasıyla 7 ay tutuklu kalıp, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan ve Yargıtay tarafından cezası bozulup beraat eden Ömer Gümüştaş, Maliye Hazinesi'ne karşı maddi ve manevi toplam 200 bin lira tazminat istemiyle dava açtı.

7 ay sonra gelen 'pardon' için 200 bin lira tazminat istedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.06.2016 - 10:29
İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 2008 yılında Işıkkent Ayakabıcılar Sitesi, kamyoncular garajı karşısında bulunan boş baraka ve çevresinde uyuşturucu satıldığı ihbarını aldı. Polis, barakada bulunan T.K. ve M.Y.'yi 420 gram esrar maddesi ile yakaladı. Bu kişiler uyuşturucu maddeyi Ömer Gümüştaş'tan aldıklarını söyledi. Polis, Ömer Gümüştaş'ı da yakaladı. Üzerinde uyuşturucu madde satışı yapılan kişilere ait isimler ve para miktarları yazılı not kağıdı bulunduğu öne sürülen Gümüştaş'ın evinde yapılan aramada ise suç unsuruna rastlanmadı. Üç kişi 'Uyuşturucu veya uyarıcı made ticareti yapma veya sağlama' suçundan tutuklandı. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sırasında 3 sanık tahliye edildi. Bir yıl sonra biten yargılama sonunda Ömer Gümüştaş 4 yıl 2 ay, M.Y. ve T.K.,2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların avukatları kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu.

YARGITAY 'BERAAT ETMELİ' DEDİ

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi iki sanığın cezasını onarken, Ömer Gümüştaş'ın avukatı Tolga Turgut'un temyiz istemini yerinde görüp, yeniden yargılanmasına karar verdi. Kararda, "Sanıklardan M.Y.'ın sonradan değişen soyut beyanı dışında, kuşku sınırlarını aşan yeterli ve kesin delil bulunmadığı anlaşıldığından, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi de gözetilerek sanığın beraatine karar verilmesi' gerektiği belirtildi. İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi de Yargıtay'ın bozma kararına aynen uyup, Ömer Gümüştaş'ın beraatine karar verdi. 

200 BİN LİRA TAZMİNAT İSTİYOR

Kararın kesinleşmesinin ardından Ömer Gümüştaş, avukatı Tolga Turgut aracılığıyla Maliye Hazinesi'ne karşı 'Haksız gözaltı ve tutuklama' nedeniyle 17 bin 500 lirası maddi, 182 bin 500 lirası manevi toplam 200 bin lira tazminat istemiyle ağır ceza mahkemesinde dava açtı. Müvekkilinin yaklaşık 7 ay haksız yere cezaevinde tutuklu kaldığını ve bu durumun psikolojisini bozduğunu belirten Avukat Tolga Turgut, dava dilekçesinde şöyle dedi:

"Müvekkilim tutuklanana kadar ticaretle uğraşıyordu. Ayda 2 bin lira kazanmaktaydı. Cezaevinde kaldığı 7 ay boyunca çalışmamış ve 14 bin lira kazançtan mahrum kalmıştır. Cezaevinde kaldığı sürede de toplam 3 bin 500 lira para harcamıştır. Çevresi ve iş yaptığı kişiler, bu 7 aylık tutuklu kaldığı süre içerisinde kendisine uyuşturucu satıcısı gözüyle bakmıştır. Bu nedenle de fazlası ile zarara uğramıştır. Kendisi cezaevinde kaldığı süre içerisinde manevi yönden çok acı çekmiştir. Ailesi telafisi mümkün olmayan acılar ile karşı karşıya kalmıştır. En doğal hakkı olan özgürlüğü haksız olarak 7 ay boyunca elinden alınmıştır. Bunun bedeli de kanımızca hiçbir maddi değer ile ödenemez. Bu 7 ayın geri verilmesi de mümkün değildir. Bu olay psikolojisini bozdu, manevi yönden çok acı çekti." 

Avukat Tolga Turgut bu nedenlerle müvekkili için 17 bin 500 lirası maddi, 182 bin 500 lirası manevi toplam 200 bin lira tazminat ödenmesini istedi.

Maliye hazinesine karşı açılan davanın görülmesin önümüzdeki aylarda başlanacak.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler