77 yıl önce 77 yıl sonra

Anneannesi yıllar önce Türkiye'de konserler veren ünlü Rus mezzosoprano Maria Petrovna Maksakova bu akşam CRR'de.

77 yıl önce 77 yıl sonra
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.02.2012 - 10:19

Rusya’nın “müzik hanedanı” olarak anılan Maksakova ailesinin son üyesi Maria Petrovna Maksakova, bu akşam Cemal Reşit Rey’de bir konser vermek üzere Türkiye’ye geldi.

Mezzosoprano Maksakova’nın vereceği bu tek günlük konser, yalnızca repertuvarıyla değil, aynı zamanda hikâyesiyle de hayli ilgi çekici.

Maria Petrovna Maksakova’nın kendisiyle aynı adı taşıyan anneannesi, 15 Nisan-15 Mayıs 1935 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de konser veren Bolşoy topluluğunun primadonnasıydı. Bu turne kapsamında Bolşoy, 17 Nisan 1935 tarihinde Ankara Halkevi Salonu’nda bir konser vermiş ve konser başta Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü olmak üzere bakanlar, milletvekilleri ve seçkin bir davetli topluluğu tarafından izlenmişti.

Ve aradan geçen 77 yılın ardından, torun Maksakova da aynı repertuvarla dinleyenlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Müzik eğitimine 3 yaşında başlayan ve henüz 6 yaşındayken Moskova Konservatuvarı’na bağlı merkez müzik okulu piyano bölümüne kaydolan Maria Petrovna, 15 yaşına geldiğinde bir opera şarkıcısı olmaya karar vermiş. Rusya Gnesin Müzik Akademisi’ne girmiş, daha sonra da İtalya’da eğitim alıp Parma Operası’nda çalışmış. 2011’den bu yana da St. Petersburg’daki dünyaca ünlü Mariinskiy Opera’da solist.

Müziğe tutkusunun kendisine anneannesinden geçtiğini söylüyor. “Sesini o kadar çok dinledim ki sonunda onun gibi olup çıktım. Rusya’da tanrıça gibi görülürdü. Beni, ona çok benzetirler. Bu yüzden kendimi hep kanıtlamak zorundaydım” diyerek anneannesinin Türkiye anısını şöyle anlatıyor:

“1902 yılında Astrahan’da doğan anneannem, kendisini yönlendiren kimse olmamasına rağmen kilise korosunda müziğe başlamış ve kariyerini başarılı bir mezzosoprano olarak sürdürmüştü. Türkiye anısı ise gerçekten ilginç.

Bolşoy Tiyatro Topluluğu’nun primadonnası olan anneannem, Ankara konserinde Fransız besteci Bizet’nin ‘Carmen’ operasından Habanera prelüdünü seslendirmiş.

Anneannemin anlattığına göre konser sonunda Cumhurbaşkanı Atatürk, tüm sanatçılarla tek tek ilgilenmiş. Atatürk, topluluk İstanbul’a geçtikten sonra, üzerinde her sanatçının fotoğrafı ve 26 Nisan 1935 tarihi ile kendi imzası bulunan birer altın tabaka hediye etmiş. Bunun dışında tüm sanatçılara, Atatürk’ün imzalı fotoğrafları da hediye edilmiş.

Tabii bununla da bitmemiş, en azından anneannem için. Konseri ve anneannemi çok beğenen yetkililer, kendisine Türk vatandaşlığı teklif etmişler. Anneannem buna çok memnun olsa da bu teklifi kabul etmemiş.”


Maksakova’nın CRR İstanbul Senfoni Orkestrası ile İslam Manafov’un şefliğinde vereceği konserse o günleri bugüne taşıyor. Yine, 77 yıl önceki gibi “Carmen” operasından Habanera prelüdü ile Çingene Dansı’nı seslendirecek olan Maria Petrovna Maksakova, bunun dışında Mozart’tan iki eserle “Zoluşka” adlı eseri seslendireceğini söylüyor ve yaptığı seçkileri, “Asya ile Avrupa’yı buluşturan şarkılar, tıpkı İstanbul gibi... ‘Bosphoric’ diyorum zaten ben buna” diye tanımlıyor. Unutmadan, Maria Petrovna Maksakova’nın müzik kariyeri dışında öne çıkan başka yönleri de var. 4 Aralık 2011 tarihinde yapılan Rusya Federasyonu Duma seçimlerinde Birleşik Rusya Partisi’nden Dağıstan milletvekili olarak Duma’ya giren Maria Petrovna Maksakova, aynı zamanda model ve oyuncu.

Politik duruşu ile projelerini ise şöyle anlatıyor:

“Rusya’nın ilerlemesi için yalnızca ekonomisinin gelişmesi yetmez. Kültür etkinliklerinin de öne çıkması gerekiyor ve ben bunun için elimden geleni yapacağım. Anneannemin adına Astrahan’da bir sokak var. O sokağa çok modern bir opera binası inşa ediyoruz. İki senedir yetenekli çocukların müzik eğitimi için bir fon oluşturdum, onun üzerinde de çalışıyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon