Aaa, n’aptın Nusra? ABD'yi şoke etti

Türkiye’de eğitilen Türkmenlerin Ankara destekli Nusra’nın saldırısına uğraması ABD’yi şoke etti: Bunu hiç beklemiyorduk!

Yayınlanma: 02.08.2015 - 13:09
Abone Ol google-news

ABD’nin Ankara’nın vazgeçmediği talebini yerine getirerek Türkiye’de eğit-donat programına aldığı “ılımlı muhaliflerin”, Suriye’ye gönderilir gönderilmez savaş dışı kalması büyük tartışma kopardı. Tartışmayı derinletiren mesele, çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu 30. Bölük’ün yine Ankara ile Suud’un desteğiyle İdlib’i alıp Halep’e saldıran Nusra Cephesi tarafından kaçırılması ve öldürülmesi. ABD, cuma günü Halep’in kuzeyindeki Azez’de bulunan 30. Bölük’ün üssüne saldıran Kaide’nin Suriye kolu Nusra’yı havadan bombalayarak, ağır kayıplar verdirdi. Bu, Pentagon’un IŞİD’e karşı eğittiği muhaliflere Suriye’de verilen ilk hava desteği oldu.

Nusra liderliğindeki koalisyon, İdlib vilayetini aldı, Halep’i almak için saldırı başlattı.

‘İstihbarat hatası’


New York Times’a konuşan Obama yönetiminin hem eski hem görevdeki üst düzey yetkilileri, Nusra saldırısının ABD’yi gafil avladığını ve büyük bir istihbarat yanlışına işaret ettiğini belirtti. ABD’li askeri eğitimcilerin 30. Bölük’ü IŞİD’den korumaya yönelik her önlemi aldığı ama Nusra’dan saldırı beklemedikleri vurgulandı. Hatta yetkililer, Nusra’nın IŞİD’le savaşta müttefik diye 30. Bölük’ü memnuniyetle karşılamasını beklediklerini itiraf etti. Kısa süre öncesine dek Suriye üzerinde çalışan eski bir üst düzey yetkili, istihbarat değerlendirmelerine bakarak, “Bunun böyle olmaması gerekiyordu” dedi. Pentagon’dan üst düzey bir yetkili “Tehdidi yanlış muhakeme etmişiz. Nusra’nın niye eğit-donatçılara saldırdığını anlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Ahrar seyretti’

ABD ile Türkiye’nin sınırda IŞİD’den arındırılmış bölge planlarının ilk piyonları olan 30. Bölük’ün Nusra ile savaşma hazırlığı yapmadığından savunmasız yakalandığı belirtildi. İslamcı grupların IŞİD’den yeğ tuttuğu Nusra, İdlib’de Fetih Ordusu, Halep’te Şeriatın Destekçileri adı altında diğer gruplarla işbirliği yapıyor. Görgü tanıkları, Azez’deki diğer “ılımlı Suriyeli muhaliflerin” Nusra saldırısı karşısında 30. Bölük’ün yardımına koşmadığını belirtti. Ankara’nın himayesinde olan ve İdlib ile Halep’te Nusra ile aynı cephede yer alan Ahraruş Şam’ın parmağını kıpırdatmadığı vurgulandı. Tek istisna Arap ve Kürtlerden oluşan Devrim Ordusu (Ceyş el Tuvar) oldu. Bu grup, kendisinin de Nusra saldırısına uğradığını ve 30. Bölük’ün yardımına gittiğini duyurdu. Müdahil olmayan grupların, eğit-donatın ana unsurunu -yani sadece IŞİD’e karşı olması, Esad’ı hedef almamasını- kabul etmediklerini gösterdikleri yorumu yapıldı. Ya da en azından kimsenin IŞİD’den sonra en güçlü ve en paralı cihatçı örgüt olan Nusra’yı karşısına almaya cesaret edemediği dile getirildi.

‘ABD’ye sunmayız’

30. Bölük’ün Pentagon’un eğittiği 54 savaşçısının büyük bölümü Nusra’ya ‘yem olsa’ da toplamda 1200 adamı bulunuyor. ABD ordusu sözcüsü Patrick S. Ryder, bu saldırının Suriyelileri eğit-donata katılmaktan caydırmayacağına emin olduklarını söyledi. Nusra ise, 30. Bölük’e “ABD için ajanlık yapmayı bırakıp doğru yolu bulma” çağrısı yaptığı açıklamada “Suriyeliler 4 yıllık savaşta yaptıkları fedakârlıkları, yüz binlerce insanın mezarı üstünde kendine bir üs kurabilsin diye Amerika’ya altın tepside sunacak değil” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon